![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 12 Dołączył: 11.01.2005 Skąd: Zduńska Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
z racji, że większość entities w projekcie będzie miała swoje statusy (np. deleted, verified, expired itd.) oraz z uwagi na fakt, że będę potrzebował historię zmian tych statusów wymyśliłem następujące rozwiązanie: Entity Status:
dla przejrzystości usunąłem adnotacje. Myk polega na tym, że mam entity np. Account. Pomiędzy tymi dwoma obiektami tworzę relację many to many (nie chcę w tabeli status dawać np. account_id ponieważ Status będzie podpinany do jeszcze wielu innych obiektów). Z każdej "statusowalnej" klasy wyprowadzam zatem powiązanie do Status poprzez tabelę pośredniczącą. Moje pytania są następujące: 1. Czy taka struktura według osób bardziej niż ja doświadczonych (zaczynam z Sf2 dopiero) jest poprawna i ma ręce i nogi? 2. W jaki prosty sposób mogę pobrać te statusy wraz z obiektem? Interesują mnie oczywiście najnowsze z danego typu. W czystym SQL pobranie aktualnych statusów wyszło mi w nast. sposób:
Z góry dziękuję za wszelkie dobre rady i pomoc, Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 07:09 |