![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na stronie mam formularz do wyszukiwania:
W .htaccess mam takie przekierowanie:
Czyli odwołując się do:
tak naprawdę odwołuje się do:
Natomiast nie wiem jak osiągnąć ten efekt w formularzu, bo w tym momencie po wpisaniu czegoś w formularz ładuje mi się, jak nie trudno się domyślić wersja bez mod_rewrite czyli www.domena.pl/szukaj/wynik.php?co=php a chciałbym, żeby ładowała się wersja: www.domena.pl/szukaj/php Jak osiągnąć taki efekt ? Ten post edytował Greg23 28.07.2012, 17:56:05 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@konrados: Formularz wyszukiwania powinien przechowywać szukaną frazę i inne parametry wyszukiwania w URL-u - chociażby celem umożliwienia skopiowania takiego adresu.
@Greg23: Musiałbyś wysłać formularz (obojętnie jaką metodą), po stronie serwera wygenerować ostateczny URL, po czym wykonać przekierowanie na wygenerowany adres. A by całość nieco przyspieszyć (by uniknąć dodatkowego żądania HTTP) możesz przy pomocy JS wygenerować URL w momencie wysyłania formularza, przerwać wysyłanie formularza oraz wykonać przekierowanie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat @konrados: Formularz wyszukiwania powinien przechowywać szukaną frazę i inne parametry wyszukiwania w URL-u - chociażby celem umożliwienia skopiowania takiego adresu. Nie no wiem i zawsze dlatego używam GET w takich sytuacjach, ale jak przedmówcy tak bardzo to przeszkadzało... No teraz dopiero spojrzałem na ten rewrite i chyba po prostu z początku nie zrozumiałem ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@konrados: Formularz wyszukiwania powinien przechowywać szukaną frazę i inne parametry wyszukiwania w URL-u - chociażby celem umożliwienia skopiowania takiego adresu. Dokładnie. Cytat @Greg23: Musiałbyś wysłać formularz (obojętnie jaką metodą), po stronie serwera wygenerować ostateczny URL, po czym wykonać przekierowanie na wygenerowany adres. A by całość nieco przyspieszyć (by uniknąć dodatkowego żądania HTTP) możesz przy pomocy JS wygenerować URL w momencie wysyłania formularza, przerwać wysyłanie formularza oraz wykonać przekierowanie. No właśnie tak miałem zrobione. Po wysłaniu formularza do pliku pośredniczącego, który przy okazji obliczał liczbę wyników itp następowało przekierowanie za pomocą header("Location") na rządany url. Myślałem, że to trochę przekombinowany sposób i chciałem uprościć. A nie da się po prostu po wypełnieniu formularza i kliknięciu przycisku szukaj załadować strony www.domena.pl/szukaj/dane_z_formularza ? Rozumiem, że to coś w tym stylu co zasugerowałeś zrobić za pomocą JS, niestety słabo znam JS :/ Ten post edytował Greg23 28.07.2012, 18:44:46 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisane z palca, ale powinno działać (jak poprawisz ewentualne błędy). $("input[name='nazwaInputa']").val() <- to jest oczywiście pobranie wartości z inputa o name "nazwaInputa" aby pobrać value z inputa o id "idInputa", robisz tak : Kod $("#idInputa").val()
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Działa świetnie.
Dziękuje wszystkim, także Tobie peter13135 za dobre chęci, ale sposób Pawła jest 'troszkę' prostszy ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:46 |