![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam was.
Otóż tym razem mam problem z wyświetleniem danych z mysql do tabeli. Może najpierw obrazek pokaże jak by to miało wyglądać. ![]() Jest to galeria. Każdy rok posiada miesiące. Lata będą od 2009 do aktualnego (czyli funkcją date() pobiorę aktualną date). Miesiące mają być wyświetlane wszystkie - w każdym roku. Dane w bazie mam tak: gid | title | date ID | nazwa galerii | np. 2014-07-05 Kod tabeli w HTML to: Teraz pytanie. Jak mogę zrobić w pętli aby wszystko poprawnie wyświetlić? Każda galeria (link) aby była w danym miesiącu i roku? Chodzi aby wyświetlić to chronologicznie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Pseudokod:
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakoś nie zrozumiałem. Można jakoś jaśniej?
Myślałem i patrzałem na to przez 20 minut i nadal nie wiem dokładnie o co chodzi... Ten post edytował Evinek 26.07.2012, 12:07:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Sortujesz wg daty i jeśli jest kolejny miesiąc, to rozpoczynasz nowy nagłówek. Wtedy wszystko trafia tam, gdzie trzeba.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Tylko problem w tym, że te miesiące są porozdzielane inaczej.
Jest: A dopiero potem Z latami ten sposób wyjdzie no i działa. ![]()
Tylko właśnie większy problem jest z tymi miesiącami. Jak by było ułożone Rok -Miesiąc --Galeria -Miesiąc --Galeria --Galeria Rok -Miesiąc To na pewno było by łatwiej. |
|
|
![]()
|
|
To zamień tabelę na listę wyliczeniową. Ustawiasz 33% szerokości i układa Ci się, jak chcesz.
W tym akurat przypadku, trzeba by było najpierw wygenerować tablicę z miesiącami albo gmerać via DOMDocument, co jest IMO trochę bez sensu... -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Ach, ależ to trudne.
Przykładowy wynik: ![]() Czyli ogólnie jest okej, tylko teraz muszę to zmontować aby był wynik taki:
Najtrudniejsze jest dla mnie aby wyświetlić Czyli muszę jakimś sposobem na początku wyświetlić przy miesiącu
A przy końcu
Chyba myślę, że lepiej się opłaci dać te dane do tablicy $gallery[rok][miesiac] = $row['title']; A później wyświetlić w pętli. Nie wiem jak później będzie z pamięcią - nie będzie za dużo danych? Proszę jeszcze o rady. ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 05:49 |