![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Pytam- |
![]()
|
Goście ![]() |
Piszę sobie mini router na stornę. Chciałbym zastosować w nim cache czyli zrzucać do pliku wszytko co zostało wygenerowane przez php i przy kolejnej próbie połączenia odczytać zawartość z pliku. To już zrobiłem i działa idealnie, jednak nie wiem co zrobić w przypadku zmiany danych z zewnątrz, np. wysłanie formularza, jak wtedy pominąć odczyt z cache?
Sprawdzać czy zostały wysłane jakieś dane przez POST i wtedy wczytać stronę poprawnie? A co w wypadku innych danych? Jak to rozwiązać? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat jednak nie wiem co zrobić w przypadku zmiany danych z zewnątrz, np. wysłanie formularza, jak wtedy pominąć odczyt z cache? Strasznie ogólnikowe... To jest cache dla routera, czy dla zawartości? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
-Pytam- |
![]()
|
Goście ![]() |
index.php > router (jeśli istnieje cache to zwraca cache strony/zawartość), jesli nie, wczytuje klasy od nowa. I co w przypadku gdy cache istnieje, ale wysyłane są dane z formularza? lub cokolwiek innego.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
To wtedy sprawdzasz, czy istnieje w cache i nie ma POST.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Napisz jakie zadania realizuje Twoja biblioteka router. Po jedym zdaniu od myślników.
|
|
|
-Pytam- |
![]()
|
Goście ![]() |
- wczytuje się
![]() - pobiera reguły - sprawdza je z URI czy pasują - uruchamia odpowiednie klasy miałoby być tak samo, z tą różnicą że jak zostanie zapisane cache to odczyta cache bez sprawzdania URI, reguł i uruchamiania klasy (czyli cały kod wynikowy). Jakie dane prócz post powinny jeszcze wchodzić w grę? |
|
|
![]()
|
|
A to my mamy znać charakter Twojej aplikacji?
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
-Pytam- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tu nie chodzi o aplikacji, a sposób działania, przecież muszą być jakieś wytyczne w tym temacie. Jak to robią np różne FW? np. w CI też jest cache kodu wynikowego i jak istieje, router nie sprasza dalej tylko wczytuje to co jest. niestety kod CI jest zagmatwany i nie moge sie dokopać do klasy która za to odpowiada.
|
|
|
![]()
|
|
Ale co zastosowanie, to się inaczej stosuje...
Nie ma uniwersalnej recepty. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
-Pytam- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cytat Ale co zastosowanie, to się inaczej stosuje... Jak? |
|
|
![]()
|
|
Sprecyzuj pytanie.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
-GośćPytam- |
![]()
|
Goście ![]() |
Jak mam wczytać stronę, w wypadku wysłania do niej np POST, a gdy posiadam jej cache, tak aby w takim i tylko takim wypadku, cache było pomijane. Dobrze pokazuje tu ten obrazek http://codeigniter.com/user_guide/overview/appflow.html jak działa taki mechanizm w routerze
|
|
|
![]()
|
|
Nie miałem za wiele do czynienia z CI, ale - bazując na innych doświadczeniach - trzeba by było napisać własną klasę routującą (nie wiem, czy w CI jest coś takiego możliwe; głośno myślę).
Generalnie dobrze by było, gdybyś pokazał, gdzie aktywujesz cache. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
-Pytam- |
![]()
|
Goście ![]() |
w klasie router, przed pobraniem URI itd. sprawdzam czy cache istnieje, jak nie, to sprwdzam tak jak pisałem wyzej. sęk w tym że jak wyślę np. formularz, to mam taką sytuacje
1. wchodzę na stronę np. z notką bloga, pod którymi są komentarze 2. strona zapisuje się w cache 3. wchodząc raz jeszcze dostaję to co zawiera cache 4. chcąc wysłać formularz... I tu pojawia się problem, bo router nie wykona się po swojemu nazwizując co klasy kontrolera gdzie wysyła dane forumlarza do bazy, tylko wczyta to co jest w cache. Hmm czekaj, chyba sam wpadłem na to... po prostu skasuję cache przed wysłaniem pofmularza ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 18:55 |