![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taki nietypowy problem z siecią. Otóż internet jest dostarczany przez tpsa (zdaje się, że zwykła neostrada). Dalej jest z tego co się dowiedziałem router, do którego zaginęło hasło, a reset nie wchodzi na razie w grę, bo korzysta z niego kilka komputerów. Ja mam w biurze internet z kabelka + dostęp do wifi. W firmie chce uruchomić 2 urządzenia, które nie wspierają standardu wpa - jedynie wep. Chciałbym zatem podłączyć do kabelka router (taki zwykły z wejściem na rj45) i "jakoś" z tego internetu utworzyć AccessPoint z wep. Jako, że teraz nie ma mnie w biurze poprosiłem pracownika, aby to zrobił, ale twierdzi, że próbował i się nie da. Ponoć też rozmawiał ze swoim znajomym informatykiem, który też twierdzi, że się nie da. Tak więc pytanie czy rzeczywiście się nie da, czy po prostu trzeba w jakiś specyficzny problem podejść do tematu? Uruchomić jakiś niestandardowy tryb routera czy coś w tym stylu? Jeśli chodzi o sieci to jestem kompletnie zielony - do tej pory konfigurowałem tylko proste sieci domowe z 1 routerem. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 9 Dołączył: 14.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten drugi router trzeba ustawić w tryb bridge.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Do routera pierwszego trzeba podpiąć "transparentnie" drugi router. Zazwyczaj się to odbywa na zasadzie podpięcia drugiego routera jakby był "komputerem" w pierwszym routerze.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki chłopaki. Ustawienie routera w bridge podobno spowodowało, że router zadziałał... ale po przeniesieniu go w miejsce docelowe przestał działać ;-) Niemniej rzucę okiem na to jak będę na miejscu. W razie czego spróbuję tej drugiej wersji - sprawdziłem w sieci i faktycznie tak też powinno działać.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:48 |