![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 23.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Chce kupic 2 ksiazki o PHP. Ktore z listy byscie wybrali (biorac pod uwage spis tresci, przykladowy rozdział). Czesto zagadnienia sie powtarzaja zauwazylem, jednak kazda ma w sobie cos specyficznego czego nie maja inne. I tu moj dylemat ![]() Czego chce sie dowiedziec? Projektowanie systemów OOP, testy jednostkowe, wzorce projektowe, systemy kontroli wersji, jakies ciekawe narzedzia typu Phug, phpDocumentor, Doctrine, i mozliwie duzo ciekawych zagadnien jak jakies profilowanie itd ![]() Mam jakies tam pojecie o wiekszosci z tych rzeczy ale w wiekszosci bardzo powierzchowne i niezbyt stosowane w praktyce, wiec mozna powiedziec, ze prawie w ogole go nie mam ![]() 1) PHP. Zaawansowane programowanie 2) PHP. Obiekty, wzorce, narzędzia. Wydanie III 3) Mistrz PHP. Pisz nowoczesny kod 4) PHP 5. Narzędzia dla ekspertów Najbardziej skłaniam sie ku pozycjom 1 i 2. Dodatkowo 1 jest dzis w promocji 30% wiec na 90% ją wezmę. Druga pozycja zrobila po spisie tresci na mnie duze wrazenie (duzo o wzorcach na przyklad). Najmniej jestem przekonany do pozycji 4. I jakby nie patrzec, pozycja 3 jest 2x tansza od pozycji 2. Ale jesli naprawde warto bardziej kupic 2, to to zrobie. Co Wy byscie wybrali? A moze jeszcze jakas inna pozycja? Dziekuje z gory ![]() Ten post edytował Piotreck 25.07.2012, 00:46:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 26 Dołączył: 23.01.2009 Skąd: eZ Systems Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pozycja 2 jest ciekawym wyborem. Sam posiadam tą książkę i pozwala ona inaczej spojrzeć na pewne aspekty projektowania aplikacji internetowych.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 26 Dołączył: 15.09.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja posiadam pozycję 1 i 2, i dla Ciebie chyba bym polecił 2, bo 1 dużo mówi o rzeczach, których nie wykorzystuje się "codziennie", a w pozycji nr 2 znajdziesz dużo o programowaniu obiektowym z wykorzystaniem wzorców programowych. Naprawdę ją polecam. Jeśli natomiast chcesz kupić dwie książki, to bez wahania polecam serdecznie dwie pierwsze.
Ten post edytował piotrex41 25.07.2012, 11:34:07 -------------------- www.piotrex41.pl - piotrex41 portfolio
d(-.-)b - Music is my life || PHP is my passion |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 13 Dołączył: 19.06.2011 Skąd: Ruda Śląska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podłączę się pod temat. Wybrałem sobie:
-PHP. Obiekty, wzorce, narzędzia. Wydanie III -Zend Framework od podstaw. (http://helion.pl/ksiazki/zendfr.htm) Do tego mogę wybrać sobie książkę gratis, myślę nad AJAX'em. Którą z nich wybrać? http://helion.pl/ksiazki/ajphpk.htm http://helion.pl/ksiazki/ajaxnp.htm Ten post edytował sobol6803 25.07.2012, 14:36:14 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 26 Dołączył: 15.09.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tą:
http://helion.pl/ksiazki/ajax-i-php-prakty...-lis,ajphpk.htm Kończę ją czytać, i mogę śmiało polecić. -------------------- www.piotrex41.pl - piotrex41 portfolio
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 23.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kupilem dwie pierwsze. Dodatkowo gratis wybralem rowniez ta ksiazke "Ajax i PHP" (nie patrzac na forum
![]() ![]() No ale nie mialem jej w rekach. @potrex41 - jak bys ocenil jej poziom? ![]() Ten post edytował Piotreck 25.07.2012, 16:38:42 |
|
|
![]()
|
|
Jest głównie dla początkujących, i kupiłem ją jak zaczynałem z AJAXem (czyli dość niedawno
![]() ![]() -------------------- www.piotrex41.pl - piotrex41 portfolio
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, odświeżę nieco temat.
Czy jest może jakaś w miarę "świeża" książka dostępna na polskim rynku, która: -omawia OOP -wspomina coś o MVC -zawiera info o php 5.3 - omawia nowości w php jak np. przestrzenie nazw. Z listy która jest prezentowana przez autora tematu byłbym zainteresesowany pozycją 1, 2, 3. Z tym że: -pozycja 1 tak jak pisał @piotrex41 "dużo mówi o rzeczach, których nie wykorzystuje się "codziennie"" - tak samo mi się wydaję po przeglądnięciu spisu treści. -pozycja 2 - wiele razy czytałem że to klasyka i że od niej należy zaczynać przygodę z oophp, no ale czy jest tam cokolwiek o mvc? - ze spisu treści wynika że nie ;/ -pozycja 3 - patrząc na spis wydaję mi się całkiem fajna, no ale też nie ma widocznego w spisie mvc Może jest jakaś inna? Posiadam programowanie obiektowe w php5, jest tam mvc, nawet jako osobny rozdział, ale większość to listingi kodu tworzonej aplikacji. Którą z tych książek warto kupić?-nie musi być to jedna, może być dwie. Ważne żeby treść była odpowiednia ![]() Edit: Teraz tak patrzę jeszcze raz i pozycje 2 i 3 zawierają w środku, w części o wzorcach, opis mvc. Więc teraz moje pytanie brzmi, które z tych trzech kupić? Mam ochotę na wszystkie, ale pewnie i tak nie przeczytam. Proszę o opinie, zwłaszcza osoby które dane pozycje posiadają w swoim zbiorze. Nikt nie posiada ani jednej z tych książek? Ten post edytował adgad 16.02.2013, 19:14:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 60 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystkie 4 książki są OK, chociaż żadna nie jest idealna. Przeczytaj wszystkie, jeśli możesz. To naprawdę nie dużo kasy.
Aha, i nie spodziewaj się nie wiadomo czego na temat MVC czy jakiegokolwiek zagadnienia ![]() -------------------- there is much to be learned
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cudu się nie spodziewam, dlatego chcę kupić książkę która jest w miarę aktualna. A kasy mi nie szkoda, bo inwestuję w siebie i w wiedzę
![]() Ten post edytował adgad 17.02.2013, 15:06:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 31 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam obecnie pozycje drugą i ją przeczytałem, książka jak dla mnie napisana skomplikowanie.
Obecnie zastanawiam się nad tym: http://helion.pl/ksiazki/mistrz-php-pisz-n...land,misphp.htm Bo bardzo ciekawy spis treści jest. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Miałem tą książkę dziś w ręku-Mistrz PHP, ale nie zdecydowałem się na zakup bo chciałem zobaczyć książkę PHP obiekty, wzorce, narzędzia. 5 księgarni odwiedziłem i nigdzie jej nie znalazłem
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 11 Dołączył: 25.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP. Obiekty, wzorce, narzędzia. Wydanie III - jest bardzo dobrą pozycją. Porusza masę przydatnych aspektów związanych z OOP. Choć nie które rozdziały musiałem kilka razy przeczytać by wydobyć z nich sens
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 14:13 |