Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP][MySQL]Prywatne wiadomości - skrypt, filtracja danych przesyłanych POSTem
Loped
post 24.07.2012, 19:10:36
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Zacząłem pisać skrypt PW, i już na wstępie mam pewien problem. Chodzi o filtrowanie danych. Potocznie w wysyłanej wiadomości, można użyć każdych znaków(<,>,',"). Dane zawsze sprawdzałem przez wyrażenia regularne, ale teraz mi się to nie widzi. Powiedzmy, że użytkownik wysyła wiadomość, gdzie coś cytuje(preg match zabrania używania apostrofów), po napisaniu długiej wiadomości, wysyła ją - w rezultacie wywala mu error i musi pisać od nowa. Dla znaczników HTML'a napisałem bbcode, poprzedzając POSTa htmlspecialchars(). Ale co zrobić z apostrofami? Użyć addslashes, a później stripslashes?

P.S podpinam parametry w PDO, więc teoretycznie slashowanie nie jest mi potrzebne, ale wolę się upewnić wink.gif.
Go to the top of the page
+Quote Post
markonix
post 24.07.2012, 19:16:19
Post #2

-----

Cytat(Loped @ 24.07.2012, 20:10:36 ) *
po napisaniu długiej wiadomości, wysyła ją - w rezultacie wywala mu error i musi pisać od nowa.

A czemu nie odsyłasz go z powrotem do wypełnionego formularza wraz z treścią błędu? thumbsdownsmileyanim.gif

Co do tematu to zdecyduj co może umieszczać w treści - HTML, określone znaczniki?

--------------------
+Quote Post
Loped
post 24.07.2012, 19:33:35
Post #3

-----

Cytat(markonix @ 24.07.2012, 20:16:19 ) *
A czemu nie odsyłasz go z powrotem do wypełnionego formularza wraz z treścią błędu? thumbsdownsmileyanim.gif

Co do tematu to zdecyduj co może umieszczać w treści - HTML, określone znaczniki?

W ogóle o tym nie pomyślałem. -.-

Wielkie dzięki! smile.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 13.07.2025 - 02:48