Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> gra przeglądarkowa mmo
olszam
post 24.07.2012, 00:29:36
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Kiedyś będę chciał się zabrać za grę przeglądarkową mmo, od zera napisać wszystko(co tam ile mi to zajmie, czas mam) i tu mi się pojawia pytanko czy żeby zrobić grę przeglądarkową mmo z grafiką podobną jak w tej grze http://www.youtube.com/watch?v=caegG6TVQdQ to muszę koniecznie pisać w Javie czy są jeszcze inne języki by zrobić tego typu grę(języki webowe to ja wiem jakie są, ale z ciekawości pytam czy konieczna będzie Java). Wiem że gra drakensang jest zrobiony w Javie. Jak macie jakieś ciekawe strony lub e-booki jak tworzyć tego typu gry przeglądarkowe od zera to chętnie z nich skorzystam. Bardziej w stylu grafiki ragnaroka to chce zrobić tylko nie jako fantasy a takie współczesne szkolne życie jak w niektórych anime smile.gif. Jest i taka gierka "Sentou Gakuen" ale to trochę inaczej myślałem nad tym, bardziej chciałem mieć takie połączenie ragnaroka z VN(Visual novel - typowa tekstowa gra, przykładzik gry pod adresem http://www.youtube.com/watch?v=IQZkyESgtaA. Jakby to wyszło to ciekaw jestem ile ludzi by się zarejestrowało smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Tuminure
post 24.07.2012, 08:14:17
Post #2

-----

Zainteresuj się silnikiem Unity - pozwala on na tworzenie gier na wiele platform, w tym na przeglądarki (Windows i Mac). Problem tkwi w tym, że gracze muszą doinstalować wtyczkę Unity do swojej przeglądarki. Listę gier znajdziesz na oficjalnej stronie tego silnika, chyba większość webowych jest darmowa.
+Quote Post
!*!
post 24.07.2012, 08:24:02
Post #3

-----

Unity to dobre wyjście dla gry takiej jak ragnaroka, ale olejesz użytkowników systemu linux. Ewentualnie WebGL (biorąc pod uwagę że będziesz robił tę grę bardzo długo, to webGL będzie już standardem).
Druga gra, banał do ogarnięcia w html5, jQuery.

--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
+Quote Post
olszam
post 24.07.2012, 12:16:32
Post #4

-----

Cytat
Druga gra, banał do ogarnięcia w html5, jQuery.

Chodzi ci o to by napisać w samym html5 i jQuery?
+Quote Post
!*!
post 24.07.2012, 13:02:19
Post #5

-----

Cytat(olszam @ 24.07.2012, 13:16:32 ) *
Chodzi ci o to by napisać w samym html5 i jQuery?

Tak.

--------------------
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
+Quote Post
binprogrammer
post 31.07.2012, 01:26:25
Post #6

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Html5 i jquery powinno pewną cześć załatwić, jednak co z rejestracją graczy i innymi sprawami?

Ps. Tak mnie zastanawia dlaczego na tych anime postacie mają ogromne oczy, a Chińczycy przecież mają takie malutkie ;|
+Quote Post
!*!
post 31.07.2012, 08:02:02
Post #7

-----

Cytat(binprogrammer @ 31.07.2012, 02:26:25 ) *
Html5 i jquery powinno pewną cześć załatwić, jednak co z rejestracją graczy i innymi sprawami?

Nie pewną a całość. A co ma być z rejestracją? Po stronie serwera w bazie.

Cytat(binprogrammer @ 31.07.2012, 02:26:25 ) *
Ps. Tak mnie zastanawia dlaczego na tych anime postacie mają ogromne oczy, a Chińczycy przecież mają takie malutkie ;|

Bo to anime właśnie.

--------------------
+Quote Post
Theqos
post 31.07.2012, 09:55:57
Post #8

-----

Możesz zacząc od tego http://browserquest.mozilla.org/ i kod https://github.com/mozilla/BrowserQuest

Tyle, że największym problemem w MMO jest niewyobrażalna ilość potrzebnych assetów.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 02:54