![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Zrobiłem prostą galerię a dokładnie to jestem w trakcie jej realizacji i mam pewien problem, a może bardziej szukam dobrego rozwiązania. Zdjęcia uploadowane są do tabeli tymczasowej nazwa generowana zdjęcia jest na podstawie insert_id i id_usera + czas_(time) Przy uploadowaniu 1 zdjęcia nie ma problemu. Ale gdy zapisuję już opis wraz z zdjęciami, zdjęcia z tabeli tymczasowej są przepisywane do tabeli stałej, w tabeli jest nazwa pliku zakodowana do md5 w której występuje insert_id+id_usera+time I teraz pytanie za każdym przepisaniu zdjęcia pobierać insert_id, generować nazwę i jeszcze raz aktualizować rekord ![]() Czy to dobry pomysł by to w ten sposób rozwiązać ![]() ![]() Dziękuję serdecznie za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 5 Dołączył: 18.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale po co Ci tabela tymczasowa?
Uploaduj zdjecia, zapisuj nazwe do bazy i zdjeci kopiuj, zupelnie nie jest Ci tu potrzebna tabela tymczasowa. Ja osobiscie nazywam zdjecia tak: $photo_id . friendlyUrl($title) . substr(md5(uniqid()), 0, 5) Pozdrawiam -------------------- http://tropmy.net - narzędzie do badania usability stron WWW.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie że bez tymczasowej tabeli nie osiągnę tego co piszę.
Do czasu publikacji dane i informacje o zdjęciach są przechowywane w tabeli tymczasowej, zapis jest co 3 min przez ajax. Jeśli user nie da publikuj to widnieje mu galeria w informacjach że nie zapisana, chyba że kliknie skasuj. Tak mniej więcej sobie to ustaliłem. jakieś pomysły ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Innym rozwiązaniem może być dodanie kolumny "status" TINYINT(1).
1 - opublikowane 2 - nieopublikowane 3 - usunięte 4 - ... 5 - ... Ten post edytował wNogachSpisz 20.07.2012, 21:12:58 |
|
|
![]()
|
|
Mogło by tak być, ale wtedy, przy edycji nie mam zapisu tymczasowego.
Nie można jakoś jakoś zrobić w ten sposób że dodaje kilka rekordów na raz i nazwę sobie automatycznie sam generuje, zostaje jedynie wtedy pobranie tego i zmiana nazw pliką i mam dwa zapytania zamiast przykładowych 20stu.. Panowie Jak wykonać insert np. w taki sposób że dodaje sobie rekord i on sam sprawdza pod jakim id głównym będzie i na tej podstawie sobie generuje sam nazwę. Np:
Nie wiem jak wygląda time od strony mysql czy w ten sposób mogę to wykonać.. Wysłał bym takie zapytanie dla wszystkich zdjęć i jednym pobrał wszystkie nazwy by zmienić pliki. Co o tym pomyśle sądzicie ewentualnie co mam tu źle ![]() Dzięki wielkie za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 12:15 |