![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Dzisiaj podczas popoludniowej kupy rozmyslalem troche i wymyslilem cos takiego. Zeby po dodaniu na stronie zostal odegranie 1 raz dzwiek. Da sie takie cos skonstruowac? Mogloby sprawdzac czy formularz zostal wypelniony i wtedy zostaje odegrany dzwiek albo co x sekund sprawdzal w bazie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 3 Dołączył: 3.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Formularz, wysyłasz dane do pliku php, jeżeli warunki są spełnione i record jest dodany to aktywujesz jakiś plugin jquery który odegra dźwięk
![]() Ten post edytował rossecki 19.07.2012, 23:12:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 60 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- there is much to be learned
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aha, nawet czaje wszystko. Nie da sie prosciej? Przynajmniej jakis przyklad by sie chociaz przydal. Html5 <audio> -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Html5 <audio> Najlepsza opcja, można też alternatywnie DIV z obiektem flash - dźwiękiem, jeżeli koniecznie ma być zachowana kompatybilność wstecz. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to pokaż kod.. Skąd mam wiedzieć z jakiej rodziny funkcji korzystasz albo nawet z jakiej bazy...
Dla mysql_ jest funkcja mysql_affected_rows -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No to pokaż kod.. Skąd mam wiedzieć z jakiej rodziny funkcji korzystasz albo nawet z jakiej bazy... Dla mysql_ jest funkcja mysql_affected_rows Skad mam miec jakis kod jak mowie, ze przydalby mi sie jakis przyklad. Mam tylko zwykly formularz wysylajacy dane do bazy i skrypt w js odgrywajacy dzwiek. Chodzi mi o przyklad z postawieniem warunki
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
andy1995
http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Biblioteka_PDO http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Jak_to_się_robiło_kiedyś%3F http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Zarządzanie_rekordami -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Haha, poczytaj najpierw o php podczas tej popołudniowej kupy. Skryptów JS nie inclujemy do skryptu, ponieważ one wykonują się po stronie klienta a nie serwera.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli formularz nie korzysta np. a AJAX to taki include całkiem możliwe, żeby zdał zadanie.
Ja np. dźwięk dodawałem na czacie - odpytanie bazy o nowe rekordy, nie należące do oglądającego czat. Bo co Ty chcesz zrobić ? Po wysłaniu formularza wywalić dźwięk ? Po jaką cholerę ? Żeby niewidomi otrzymali komunikat o tym, że wysłali formularz... ? Ten post edytował markonix 20.07.2012, 15:51:00 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli formularz nie korzysta np. a AJAX to taki include całkiem możliwe, żeby zdał zadanie. Ja np. dźwięk dodawałem na czacie - odpytanie bazy o nowe rekordy, nie należące do oglądającego czat. Bo co Ty chcesz zrobić ? Po wysłaniu formularza wywalić dźwięk ? Po jaką cholerę ? Żeby niewidomi otrzymali komunikat o tym, że wysłali formularz... ? Jeszcze nie spotkałem się z includowaniem pliku JS wprost do skryptu php. Masz na myśli takie coś?
Tylko jaki to ma sens? Skoro można załączyć taki plik w head. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ma taki sens aby warunkować jego wyświetlenie w tym head.
Bardziej chodziło by mi o coś takiego:
Inna opcja to funkcja w JS typu "sound();" i za pomocą PHP jej wywołanie w znacznikach script (echo). Innych opcje wywołania skryptu w JS za pomocą PHP nie przychodzą mi do głowy (no może jeszcze parsowanie linku ?sound=true) ale wydaje mi to nad wyrost niepotrzebne. Ten post edytował markonix 20.07.2012, 16:30:41 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli formularz nie korzysta np. a AJAX to taki include całkiem możliwe, żeby zdał zadanie. Ja np. dźwięk dodawałem na czacie - odpytanie bazy o nowe rekordy, nie należące do oglądającego czat. Bo co Ty chcesz zrobić ? Po wysłaniu formularza wywalić dźwięk ? Po jaką cholerę ? Żeby niewidomi otrzymali komunikat o tym, że wysłali formularz... ? Formularz jest w pliku index.php jezeli zostanie wypelniony to dzwiek zostanie odegrany na stronie np. sound.php. Nie na stronie formularza a na innej stronie, takie powiadomienie ze ktos wypelnil formularz |
|
|
![]()
|
|
No to ajaxem odpytuj serwer co ile chcesz sekund i w momencie pojawiania się nowego formularza w bazie (np. po ostatnim id) odgrywaj dźwięk.
I z góry uprzedzam - nie pytaj się jak to zrobić tylko się wysil i wklej kod - poczytaj o AJAX (jQuery). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No to ajaxem odpytuj serwer co ile chcesz sekund i w momencie pojawiania się nowego formularza w bazie (np. po ostatnim id) odgrywaj dźwięk. I z góry uprzedzam - nie pytaj się jak to zrobić tylko się wysil i wklej kod - poczytaj o AJAX (jQuery). Wymyslilem cos takiego ale nie wiem czy tak sie da.
Skrypt js w pliku w ktorym ma byc odgrywany dzwiek wywolywal by funkcje check co 2 sekundy ktora laduje plik check.php w ktorym znajduje sie zapytanie do bazy czy nowy rekord zostal dodany i jesli tak to zostaje odegrany dzwiek. Tylko wtedy dzwiek odegrany bylby na stronie check.php. Szukalem jak wyslac zapytanie do bazy z jquery ale znalazlem ze trzeba wczytac plik php. Moze ktos mi cos podpowie. Nie jestem zadnym zaawansowanych skrypterem tylko gosciem ktory potrafi napisac prosta strone w php. Nie znam nic poza html i php. Na mojej stronie potrzebuje akurat takiego czegos i to jest najtrudniejsze z wszystkiego co zrobilem. |
|
|
![]()
|
|
Ma taki sens aby warunkować jego wyświetlenie w tym head. Bardziej chodziło by mi o coś takiego:
Inna opcja to funkcja w JS typu "sound();" i za pomocą PHP jej wywołanie w znacznikach script (echo). Innych opcje wywołania skryptu w JS za pomocą PHP nie przychodzą mi do głowy (no może jeszcze parsowanie linku ?sound=true) ale wydaje mi to nad wyrost niepotrzebne. Takie coś to jeszcze ma sens. Ale co do pomysłu autora, wydaje mi się że jest to zwyczajnie niepotrzebne. Do chatu owszem, powiadamianie o nowych wiadomościach. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Skrypt js w pliku w ktorym ma byc odgrywany dzwiek wywolywal by funkcje check co 2 sekundy ktora laduje plik check.php w ktorym znajduje sie zapytanie do bazy czy nowy rekord zostal dodany i jesli tak to zostaje odegrany dzwiek. Tylko wtedy dzwiek odegrany bylby na stronie check.php. Szukalem jak wyslac zapytanie do bazy z jquery ale znalazlem ze trzeba wczytac plik php. Moze ktos mi cos podpowie. Nie jestem zadnym zaawansowanych skrypterem tylko gosciem ktory potrafi napisac prosta strone w php. Nie znam nic poza html i php. Na mojej stronie potrzebuje akurat takiego czegos i to jest najtrudniejsze z wszystkiego co zrobilem. Tak samo, tylko że przez .ajax() Ten post edytował !*! 20.07.2012, 18:39:21 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Tak samo, tylko że przez .ajax()
Rozumiem, ze w pliku check.php ma byc tylko zapytanie do bazy? Czy ma byc tam postawiony warunek. Jeszcze jedna rzecz. Co robi w tym przypadku data: "name=John&location=Boston",. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:48 |