![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Od razu chciałem zaznaczyć że nie jestem specjalistą w dziedzinie php i zajmuję się w tym w tylko i wyłącznie dla siebie w celach rozrywki.Więc do rzeczy mam następujący problem. Wymyśliłem sobie ,że na mojej stronce będę miał dwa dynamiczne selekt box-y (tzn jeden będzie sie pojawiał po wybraniu opcji w pierwszym) pobierające dane oczywiście z bazy danych. Na youtube znalazłem prosty torturial i w oparciu o niego oraz o książkę zaczołem pisać oto mój kod
Kod : selecta Kod <form> <?php $Firmy = pobierzfirmy() ?> <div id = "Firmy"> <select id="Select_Firmy", select style="width:80px"> <option value=""></option>; <?php foreach($Firmy as $Firma): ?> <option value=" <?php echo $Firma['Firma'];?>"><?php echo $Firma['Firma'];?></option>"; <?php endforeach;?> </select> Firma <br /> <p style="font-family:arial;color:black;font-size:18px;"></p> <p style="font-family:arial;color:black;font-size:18px;"></p> </div> <div id = "Wybory"> </div> </form> kod funkcji jqery: Kod $(document).ready(function() { $('#Select_Firmy').change(function() { $.post('Funkcje DYNAMICZNE/select.php', {Firma_nazwa:$('#Select_Firmy').val()}, function(res) { $('#Wybory').html(res); } ) }) }) no i kod pliku select : Kod <?php require_once('../Funcje BAZA/funkcje_bazy.php');?> <?php if(isset($_POST['Firma_nazwa']) && $_POST['Firma_nazwa'] != "") { $Firma = $_POST['Firma_nazwa']; $wybory = pobierzwybory($Firma); print_r ($wybory); } ?> Problem pojawia sie w funkcji pobierzwybory otojej kod : Połącznie z bazą danych : Kod <?php function lacz_bd() { $wynik = new mysqli('localhost', 'luk', '', 'uzytkownicy'); $wynik-> query("SET NAMES 'utf8'"); if (!$wynik) { throw new Exception('Połączenie z serwerem bazy danych nie powiodło się'); } else { return $wynik; } } ?> funkcja : Kod <?php function pobierzwybory($id) { $lacz = lacz_bd(); $zapytanie = ("SELECT Wybor FROM wybory WHERE FIRMA = '".$id."'"); if(!$result = mysqli_query($lacz, $zapytanie)) { echo mysqli_error(); return false; } $result = formatujwynikwtablicecud($result); return $result; } ?> No i formatowanie w tablicę asocjacyjną : Kod <?php function formatujwynikwtablicecud($result) { $array = array(); for($licznik = 0; $row = mysqli_fetch_assoc($result); $licznik++) { $array[$licznik] = $row; } return $array; } ?> Problem polega na tym ,że funkcja pobierzwybory zwraca pusta tablicę (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) . Jeżeli natomiast w funkcji dopisze na twardo stałą i$d np $id = 'costam' to wtedy zwraca mi ładnie tablicę dodam ,że parametr jest przekazywany do funkcji ładnie przez skrypt select.php . Kompletnie nie rozumie o co w tym chodzi . Bardzo byłbym wdzięczny za jakiekolwiek pomoc oraz wyjaśnienie tematu lub nakierowanie na odpowiedz. Ten post edytował Beczka 18.07.2012, 17:15:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Skróć kod w taki sposób aby prezentował wyłącznie esencję problemu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 12:00 |