![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 5 Dołączył: 24.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie i jednoczesnie problem
Robie obecnie logowanie do portalu. Poki co, wyglada to nastepujaco. Podaje login i hasla i mam do wyboru zaznaczenie czy zapamietac czy nie. Wszystko jest ok w momencie zaznaczenia tej opcji, ale gdy jej nie zaznacze to bym oczekiwal, ze zalogowanie wygasnie po wylaczeniu przegladarki a tu wygasa natychmiast po zrobieniu header(location), co jest zreszta logiczne. Jak utrzymac to zalogowanie? jak to powinno wygladac? zapewne musze uzyc sesji, ale chce wiedziec do czego mam zmierzac. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
ty sam zrobiles to logowanie, czy prubujesz cos zaedytowac ?
![]() i potem sprawdzic czy sesja istnieje,
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 5 Dołączył: 24.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie, nic nie edytuje. w zasadzie to mniejsza o kod bo chyba sobie poradze, tylko nie wiem co mam zrobic za bardzo.
Zapamietywanie usera chce robic poprzez cookie tylko nie wiem jak to polaczyc z sesjami; kiedy i gdzie ustawiane beda sesje i gdzie ich sprawdzanie. Prosilbym o mala instrukcje jak to powinno wygladac. Nie chce kodu oczywiscie. Ten post edytował MrMag 20.08.2004, 21:20:15 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Ktoś już na forum pisał, że php nie przekazuje identyfikatora sesji poprzez funkcję header(). Poszukaj!!
2. Jeżeli chodzi o utrzymanie zalogowania to jedyny sposób: a) Ustawiamy 2 cookies: $_COOKIE['site_login'] i $_COOKIE['site_haslo'] B) Po załadowaniu strony sprawdzamy czy istnieją cookie... jeżeli nie to normalnie formularz a jeżeli tak to normalne logowanie tylko zamiast $_POST['pole_login'] i tak samo dla hasła robimy $_COOKIE[]...... oczywiście cookie ustawiamy na ważność ok 2-3 tygodni(time()+3600*24*7*2 - dwa tygodnie) :) i to tyle :) zobacz jak to działa w phpBB i spróbuj napisać coś podobnie! Ten post edytował Tiraeth 20.08.2004, 22:56:00 |
|
|
![]()
|
|
juz sobie jakos poradzilem. z tymi cookie to wlasnie chcialem by nie zapamietywalo cookie jesli user tego sobie nie zyczy.
co do header to wlasnie uzywam tego i z tego co zauwazylem to chyba mi przekazuje wlasnie identyfikator sesji, moze to kwestia ustawienia phpini. albo mi sie wydaje ![]() zrobilem to w ten sposob: index.php 1. sprawdzam czy istnieje cookie z loginem a) jezeli istnieje to przekazuje wartosc loginu cookie do sesji ktora trzyma login 2. sprawdzam czy istnieje sesja z loginem a) jak istnieje to ustawiam sesje z "zalogowany" ![]() login.php 1. pobieram dane z formularza 2. sprawdzam w bazie czy taki user i haslo jest 3. ustawiam cookie jesli bylo zaznaczone 4. ustawiam sesje z loginem i z "zalogowany" 5. header na glowna <- czy to jest poprawne? Ten post edytował MrMag 20.08.2004, 23:21:19 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:05 |