![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taki kod
Kod <?php class foo { function bar($var) { return $var; } } $cos = foo::bar('aaa'); ?> A jak zrobić aby zadziałało coś w tym stylu: Kod <?php
class foo { function bar($var) { return $var; } } $class = 'foo' $cos = $clas::bar('aaa'); ?> -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[query]
string get_class ( object obiekt) Funkcja ta zwraca nazwę klasy, której obiekt jest egzemplarzem. Zwraca FALSE jeżeli obiekt nie jest obiektem. [/query] E nie oto mi chodziło. Gdy tworzy się nowy obiekt to można zrobić tak Kod <?php $class = 'foo'; $object = new $class('argument'); ?> A jak osiągnąć to samo tylko, że wywołując metode statycznie. Kod <?php
$class = 'foo'; $costam = $foo::metoda('argumenty'); ?> -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
call_user_func" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
O dzięki. Też patrzyłem na tę funkcję ale kurcze nie zauważyłem, że zwraca mixed. Bo zależało mi nie na samym wykonaniu metody, ale pobraniu tego co ona zwraca.
thx -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 07:16 |