![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Postanowiłem się nauczyć php i zaopatrzyłem się w książkę "PHP i MySQL" - http://helion.pl/ksiazki/php-i-mysql-tworz...mson,phmsv3.htm Czytałem wiele pozytywnych opinii o tej książce ale jest już dość stara:( W książce napisano iż warto register global ustawiać na off i by używać zmiennych "$zmienna" powinienem wcześniej umieścić taki kod: "$zmienna = $_POST['zmienna'] Napiszcie mi proszę czy to jest nadal aktualne czy coś się zmieniło od czasu wydania tej książki. Register global na serwerach jest domyślnie wyłączony? czy należy go wyłączać? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Koniecznie wyłączony i w kolejnych wersjach PHP nie będzie można go w ogóle włączyć.
Co do drugiego fragmentu to należy to rozpatrywać w szerszym kontekście. Na $_POST['zmienna'] operuje się tak samo jak na $zmienna więc co to za różnica. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W książce napisane jest by używać $zmienna musi być włączony register global, rozumiem że aktualnie już tak nie jest?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 14 Dołączył: 25.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od 2005 roku dużo się zmieniło w PHP - przede wszystkim w kwestii walidacji i zabezpieczeń oraz sposobu obsługi baz danych, ale możesz sobie to zastawiać na potem.
-------------------- Edumemo.pl - Nauka Języków Obcych
|
|
|
![]()
|
|
skoro tyle się pozmieniało to czy warto korzystać z tej książki?
Jeśli tak to na co mam zwracać szczególną uwagę - co najważniejszego się pozmieniało? oraz jak to faktycznie jest z tym :"W książce napisane jest by używać $zmienna musi być włączony register global, rozumiem że aktualnie już tak nie jest?" P.S. Nie chciał bym od początku wyrobić sobie złych nawyków Ten post edytował jaackoo 17.07.2012, 20:23:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oki, teraz rozumiem o co pytałeś - myślałem, że to dwa osobne pytania, a tu chodzi o to samo zagadnienie.
To jeszcze raz: tak, masz wyłączyć register_globals bo to zło i działać na tablicy POST bezpośrednio lub robić takie przypisanie jak podałeś. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.08.2025 - 03:11 |