![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Kosaa- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam dopiero zaczynam przygode z PHP dlatego prosze o pomoc, sam nie potrafie znalezc bledu... z góry przepraszam za bałagan wizualny
![]() Jak widnieje w temacie mam baze danych w MySQL i chcialbym dodac do tabeli Zawodnik, łączenie z baza działa samo zapytanie INSERT wpisane w PHPMyAdmin takze, ale podczas gdy naciskam przycisk "Dodaj" to odświeża mi strone czysci dane, nie wyswetla ani komunikatu o dodaniu zawodnika ani o błedzie np nie podanie nazwiska albo podaniu juz istniejacego, tak jakby wogole tego nie wykonywalo. W bazie w tez nie zaszły żadne zmiany. Oto mój kod
Najlepsze jest to, ze mam juz dodawanie klubów tylko, ze tam nie mam listy rozwijanej tylko same pola do wpisywania i tamta strona działa mi poprawnie wiec tym bardziej nie rozumiem gdzie sie pomylilem. Dziekuje za pomoc |
|
|
-Kosaa- |
![]()
|
Goście ![]() |
Przez te ostatnie pare minut zrobiłem pewną rzecz, do tej mojej stronki gdzie mi wszystko ladnie smigało dodałem jedna warotsc (ktora wczesniej była null) i chcialem ja dodać za pomoca listy rozwijanej i okazało się, ze po jej wprowadzeniu równiez mi tylko odsieza strone i nic nie dodaje (tak jak w opisanym problemie), tak wiec problemem na 99% sa te listy, moze troszke pomoglem tym co beda chcieli pomoc mi
![]() mam dwie wersje wyswietlania tych list nie wiem czy obie sa zle czy jaki gwint 1 wersja
2 wersja
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 58 Dołączył: 14.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj na początku var_dump($_POST) o zobacz co dostajesz.
dalej...
Dlaczego jedna zmienna zaczyna się duża, druga jest napisana tylko małymi a trzecia tylko dużymi? ;p I po co tu w ogóle? |
|
|
-Kosaa- |
![]()
|
Goście ![]() |
Po wpisaniu przykladowych danych var_dump($_POST); wyswietliło mi :
array(12) { ["Kontrakt"]=> string(1) "1" ["Pozycja"]=> string(10) "(bramkarz)" ["Klub"]=> string(11) "Real Madryt" ["imie"]=> string(9) "Cristiano" ["Nazwisko"]=> string(7) "Ronaldo" ["NUMER_KOSZULKI"]=> string(1) "7" ["NARODOWOSC"]=> string(12) "Portugalczyk" ["WARTOSC"]=> string(9) "100000000" ["WYCHOWANEK"]=> string(16) "Sporting Lisbona" ["WAGA"]=> string(2) "88" ["WZROST"]=> string(3) "190" ["TYGODNIOWY_ZAROBKI"]=> string(6) "200000" } Bez wprowadzenia jakich kolwiek danych var_dump($_POST); wyswietla mi : array(12) { ["Kontrakt"]=> string(1) "1" ["Pozycja"]=> string(10) "(bramkarz)" ["Klub"]=> string(0) "" ["imie"]=> string(0) "" ["Nazwisko"]=> string(0) "" ["NUMER_KOSZULKI"]=> string(0) "" ["NARODOWOSC"]=> string(0) "" ["WARTOSC"]=> string(0) "" ["WYCHOWANEK"]=> string(0) "" ["WAGA"]=> string(0) "" ["WZROST"]=> string(0) "" ["TYGODNIOWY_ZAROBKI"]=> string(0) "" } Tak jak pisalem troszke balaganu jest np z tymi wielkosciami liter, jeszcze to poprawie (lecz nie sa one problemem błedów), ale nie za bardzo rozumiem Twoje pytanie "po co tu w ogole" ![]() faktycznie Twoj sposob wpisywanie jest mega lepszy ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 58 Dołączył: 14.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi o to, że to przypisywanie $_POST['x'] do $x jest niepotrzebne. Rozumiem jak używałbyś tego $x kilka razy ale tutaj używasz tych zmiennych tylko raz.
![]() isset($_POST['kontrakt']) zamień na isset($_POST['Kontrakt']) i nie wysyłasz $_POST['Preferowana_noga'] |
|
|
-Kosaa- |
![]()
|
Goście ![]() |
A wiec problem tkwil w takim malym szczegole, ktory sam przez swoj balagan stworzylem. Stronka mi sie juz laduje, ale teraz wyskakuje blad, i jak wpisalem echo($zapytanie) i to co wyswietlilo na stronie wbilem do PHPMyAdmin to wyswietlilo mi to :
#1452 - Cannot add or update a child row: a foreign key constraint fails (`pilka`.`zawodnik`, CONSTRAINT `zawodnik_ibfk_3` FOREIGN KEY (`ID_POZYCJA`) REFERENCES `pozycja` (`ID_POZYCJA`)) a tak wygladał insert INSERT INTO `pilka`.`zawodnik` (`ID_ZAWODNIK`, `ID_PREFEROWANA_NOGA`, `ID_KONTRAKT`, `ID_POZYCJA`, `ID_KLUB`, `IMIE`, `NAZWISKO`, `NUMER_KOSZULKI`, `NARODOWOSC`, `WARTOSC`, `WYCHOWANEK`, `WAGA`, `WZROST`, `TYGODNIOWY_ZAROBKI`) VALUES (NULL, NULL, '1', '(Napastnik)', 'Real Madryt', 'Cristiano', 'Ronaldo', '7', 'Portugalczyk', '100000000', 'Sporting Lisbona', '88', '190', '200000') Czy mogłbyś mi jeszcze z tym pomoc, chociaż może samemu uda mi sie dojsc do przyczyny awarii. Dzieki |
|
|
-Kosaa- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ok problem rozwiązany, chodzi o to, że jak mam FOREIGN KEY to znaczy, że dane pole odnosi się do istniejącego w innej tabeli. I jeśli tam nie masz nic wpisanego, to nie możesz też dodać do tabeli, która się łączy z nią. Zatem wpierw dodajesz dane do tych tabel, które nie mają pól z FOREIGN KEY, a następnie do tych, w których te pola występują, już z wartościami wpisanymi w te wcześneijsze. A w przypadku zwracania wartosci z lisy musi to byc id (tzn to z czym jest polaczone z tabela do ktorej bedzie dopisaywane) a ja mialem nazwe.
Ale teraz mam inne pytanie W chwili gdy dodam rekord wyswietla mi sie "Za chwile zostaniesz, automatycznie przeniesiony na stronę edycji zawodników" i po 5 sek przelogowywuje na strone edycji zawodnikow, ale napis ten wyskakuje mi w nowo otwartym oknie ktore jest cale biale i brzydkie, a chcialbym by otworzylo mi sie nowe okienko w ktorym widnieje ta sama wiadomosc i tak samo przelogowywuje na jakas tam strone (oczywiscie po przelogowaniu znika) Czy jest to proste do zrobienia w PHP ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam listę rozwijaną ale chciałbym utworzyć formularz w tabeli zamowienie:
Produkt : rozwijają się produkty z tabeli"produkty" Nazwa firmy: rozwijają się nawy firm z tabeli"klient" i żeby zapisywało do tabeli "zamowienie" Jak to zrobić na razie udało mi się coś takiego tylko zrobić?
Wszystkie moje pytania usunąłem to jest jedyne;] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mam listę rozwijaną ale chciałbym utworzyć formularz w tabeli zamowienie: Produkt : rozwijają się produkty z tabeli"produkty" Nazwa firmy: rozwijają się nawy firm z tabeli"klient" i żeby zapisywało do tabeli "zamowienie" Na tej zasadzie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 00:51 |