![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. wrzuciłem do bazy nazwę wykorzystującą literę 'ą'
2. teraz próbuję ją wyświetlić 3. niestety zamiast tej litery wyświetla mi znaczek 'x' moim zdaniem problem tkwi w kodowaniu bazy danych (MySQL 4.0.20d), ustawiłem kodowanie na stronie WWW, w konfiguracji apacha (2) i w php 5.0, jest jeszcze jedna rzecz (dziwna), otóż gdy zapisałem rekord używając małych liter (z poziomu wiersza poleceń) oraz użyciu funkcji strtoupper($nazwa) wyświetliło poprawnie literę, niestety była to 'mała' litera 'ą' a nie duża 'Ą' (reszta była 'duża') więc wpisałem dużymi literami nazwę (z poziomu cmd) i wyświetliłem: echo $nazwa i w miejsce Ą pojawił się znak 'x' czytałem że trzeba zrobić coś takiego : "Należy przekompilować MySQLa z opcjami --with-charset=latin2 i ewentualnie --with-extra-charsets=all" w celu zmiany kodowania bazy MySQL ale jak to zrobić? ewentualnie jakie są inne sposoby zmiany kodowania bazy MySQL ? z góry dzięki za odpowiedź update: wykorzystałem encje "Ą" i wszystko gra, no chyba że Macie ciekawsze rozwiązanie tego problemu, pozdrawiam Ten post edytował SET 19.08.2004, 18:16:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Pruszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja zawsze kompilowalem mysql na ISO-8859-2 (latain2), ew. korzystalem juz ze skompilowanych binarek.
Dziwi mnie tylko, ze zamiast polskich ogonkow wyswietlane sa znaki x, a nie krzaczki. W manualu MySQL znalazlem tylko cos takiego http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/Character_sets.html |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z małymi literami nie ma problemu, tylko jak zapisze dużymi to zaczyna się problem "małego iksa"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 10:17 |