Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [MySQL][PHP] Wyszukiwanie w bazie (tabeli) ale bez słowa "xxx", Nie chcę wyświetlać pewnych fraz...
-moore-
post 16.07.2012, 00:35:06
Post #1

Goście

Cześć.
Mam takie zapytanie:
  1. $zap = "SELECT * FROM tabela WHERE cat=2 AND status=0 AND pod LIKE '%jedn%' OR pod LIKE '%jede%' OR pod LIKE '%pierwsz%' ORDER BY RAND() LIMIT 5 ";

chcę wyświetlić wszystko co ma jedn, jede, pierwsz ale nie chcę by wyświetlało z pola pod frazy "jednej".
Fakt faktem, zawiera się to w tym, co chcę wyświetlić, ale dalej w tym tytule jest coś innego, co nie związku z resztą...
Pełna fraza brzmi "Mistrz jednej szpady" - nie chcę w wynikach tego tytułu, mimo, że zawiera frazę "jedn". Jak to zrobić?
Go to the top of the page
+Quote Post
sobol6803
post 16.07.2012, 00:47:30
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

1. SELECT * FROM tabela WHERE cat=2 AND STATUS=0 AND pod != 'jednej' AND pod LIKE '%jedn%' OR pod LIKE '%jede%' OR pod LIKE '%pierwsz%' ORDER BY RAND() LIMIT 5

--------------------
  1. mysql_query("DROP DATABASE $_GET['dbname']");
+Quote Post
Sephirus
post 16.07.2012, 07:29:57
Post #3

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

1. SELECT * FROM tabela WHERE cat=2 AND STATUS=0 AND pod NOT LIKE '%jednej%' AND (pod LIKE '%jedn%' OR pod LIKE '%jede%' OR pod LIKE '%pierwsz%') ORDER BY RAND() LIMIT 5

--------------------
If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;)
Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka...
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 16.07.2025 - 13:40