![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 13 Dołączył: 19.06.2011 Skąd: Ruda Śląska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam malutki problem, ponieważ chcę połączyć 2 selecty z bazy do 1 pętli (raz wyświetli kolumnę z 1 selecta, raz z drugiego). Korzystam z PDO, więc do pobrania wyników muszę użyć pętli foreach. Działa to dobrze dla 1 selecta, jednak jeśli chcę, żeby z 2 selecta mi się wyświetliło pole, to tu się zaczyna problem.
![]() Opis szczegółowy: Mam 2 tabele w bazie (w uproszczeniu, kolumny tylko te, co mnie interesują): users: Kod +---user_id---+---username---+ | 1 | nick | | 2 | fajny_nick | +-------------+--------------+ privmsgs: Kod +---msg_id---+---author_id---+---to_address---+---message_text---+ | 1 | 2 | u_1 | tekst | | 2 | 1 | u_2 | inny tekst | +------------+---------------+----------------+------------------+ Chcę docelowo wypisać: -nazwa użytkownika, który wysłał wiadomość (czyli JOIN users.username z privmsgs.author_id) -odbiorca wiadomości (czyli JOIN users.username z privmsgs.to_address) -wiadomość (czyli privmsgs.mesagge_text) Pola: author_id = user_id oraz user_to = REPLACE(privmsgs.to_address, "u_", "") Napisałem 2 selecty:
Same selekty działają i pobierają mi to, co chcę (przy okazji paręnaście niepotrzebnych kolumn więcej, ale to szczegół na tą chwilę), jednak skończyły mi się pomysły jak to połączyć, żeby wygenerować tabelkę z kolumnami: od | do | wiadomość Ktoś ma jakieś pomysły? Da się połączyć te selecty, czy może jakaś sztuczka z pętlami foreach, na którą nie wpadłem? Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź. ![]() PS. Przydałoby się w php: foreach ($assoc as $v && $assoc2 as $v2) ![]() Ten post edytował sobol6803 15.07.2012, 01:53:35 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 13 Dołączył: 19.06.2011 Skąd: Ruda Śląska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kocham Cię! ![]() ![]() Dzięki wielkie. Ten post edytował sobol6803 15.07.2012, 02:53:07 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 08:34 |