![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki skrypt na wyświetlywanie userów z bazy
I wszystko jest fajnie, ale wyświetla tylko jednego użytkownika, a w bazie jest ich więcej. (IMG:http://ss-host.pl/images/1vcv.png) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 9 Dołączył: 12.04.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Pętla while Ten post edytował cv65 13.07.2012, 14:03:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzie jej użyć ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 9 Dołączył: 12.04.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Dałem Ci gotowca
zwraca tylko jeden wynik zaś
To jest przykład, pętla zwróci wszystkie wartości Ten post edytował cv65 13.07.2012, 14:03:13 |
|
|
![]()
|
|
No, ale ja wyświetlam rekordy tak
<td><div align='center'><font size='2'>".$row['id']."</font></div></td> <td><div align='center'><font size='2'>".$row['login']."</font></div></td> <td><div align='center'><font size='2'>".$row['gg']."</font></div></td> <td><div align='center'><font size='2'>".$row['email']."</font></div></td> <td><div align='center'><font size='2'>".$row['status']."</font></div></td> <td><div align='center'><font size='2'>".$row['admin']."</font></div></td> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu ten skrypt wykonuje aż 3 zapytania do tabeli `uzytkownik`?
Widzę tam na początku autoryzacje - po jakiego grzyba zapytanie do bazy zamiast po prostu sprawdzić czy istnieje w sesji. Po co te zapytanie "autoryzujące" jest w pętli? O css ktoś tu chyba nie słyszał. |
|
|
![]()
|
|
Odświeżam, jak zastosować te pętle ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast odświeżania może byś zamieścił poprawiony kod zgodnie z sugestiami?
|
|
|
![]()
|
|
"Widzę tam na początku autoryzacje - po jakiego grzyba zapytanie do bazy zamiast po prostu sprawdzić czy istnieje w sesji."
Niby tak, ale może być zalogowany i nie być adminem, i wtedy miał by dostęp, a tego nie chcę.
Ten post edytował LucKy_skiLL 15.07.2012, 20:30:37 |
|
|
![]()
|
|
"Widzę tam na początku autoryzacje - po jakiego grzyba zapytanie do bazy zamiast po prostu sprawdzić czy istnieje w sesji." Niby tak, ale może być zalogowany i nie być adminem, i wtedy miał by dostęp, a tego nie chcę. Komentarz przy warunku mówi zupełnie o czym innym. Sprawdzanie "czy admin" faktycznie ma sens ale ubrałbym to po pierwsze w funkcje, po drugie wystarczy to sprawdzić za pomocą count.
Kolejny błąd to zliczanie użytkowników - skoro oglądasz wynik skryptu masz admina, a skoro masz admina to jesteś też użytkownikiem, skoro jesteś użytkownikiem to jest chociaż jeden rekord. Więc błędne koło i zapytanie zupełnie zbyteczne. Jeżeli już przyjmiemy jakieś zmiany w skrypcie to pobrałbym raz wszystkich userów, zliczył mysql_num_rows. Nie stosuje się go do liczenia bo pobiera wszystkie rekordy, ale i tak będą pobierane przecież do listy userów. Nadal kod wygląda beznadziejne pod względem HTML/CSS. Ten post edytował markonix 16.07.2012, 10:05:45 |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak
I ładnie wyświetla mi dwóch użytkowników których mam, moje pytanie brzmi, jak wyświetlić ich w mojej tabelce, robiąc tak, wyświetla mi tylko jedną osobe.
|
|
|
![]()
|
|
Zależy co chcesz osiągnąć - jeżeli ma powtarzać wiersz nagłówkowy to w pętli powinny się zawrzeć oba wiersze <tr>, jeżeli tylko konkretne dane to wiersz drugi.
I popraw ten HTML i zastosuj CSS bo nie można na to patrzeć! |
|
|
![]()
|
|
Tak jak pisałem wcześniej, mam taki kod na tabele która ładnie wyświetla to co chce, ale wyświetla tylko jednego użytkownika, drugiego nie, tak więc pytam, jak i co zastosować, aby osiągnąć ten efekt.
|
|
|
![]()
|
|
Po pierwsze poprawić ten badziewiasty kod HTML co powtarzam po raz 3.
Co do samego wyświetlania użytkowników przecież napisałem co trzeba zrobić, potrafisz czytać? |
|
|
![]()
|
|
Już sobie sam poradziłem.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 22:11 |