![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam bazę danych w której przetrzymywane są wykonane projekty. Są tam dane dotyczące wykonawców, powierzchni itd itd i jest też pole zawierające wartość PROJECT_CATHEGORY. Kateogrii projektów jest 5, ustawia się je przy dodawaniu. Przyjmijmy, że kategorie numerowane od 1 - 5 i w bazie wygląda to tak:
Każdy z nich ma swoje określone id. Jak po pobraniu tylko projektów z kategorii 3 poczynając od pierwszego przeskoczyć do kolejnych? z wykorzystaniem, albo bez uzywania pola ID.(W sensie jak z ID 1 przejść do id 3. Myślałem, żeby w pętli zrobić licznik i dopóki $r['kategoria'] != $_GET['cathegory'], to zwiększać id obecnie pokazywanego wpisu - wtedy w momencie napotkania kolejnego wpisu z kategorii id zwiększane będzie takie samo jak jego, ale ma to jedną wadę - pobrane wpisy mają taką samą kategorię) Ten post edytował Tomek_K 13.07.2012, 09:23:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pętli while(){}
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No też o tym myślałem, ale tak jak pisałem - pomysł wysypuje się na tym, że kategoria zawsze jest taka sama. Chyba, że masz jakąś inną wizję tego rozwiązania to chętnie posłucham ;p
Chyba, że można by najpierw pobrać jeden rekord pasujaćy do kategorii i wyświetlić go jako "ostatnio dodany" dla danej kategorii, a potem kategorię zapisac w zmiennej $cathegory i po pojawieniu się ?id sprawdzać to przy pomocy while() Ten post edytował Tomek_K 13.07.2012, 09:45:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj kod PHP, bo nie rozumiem. Z kody prędzej skumam.
|
|
|
![]()
|
|
kod jeszcze nie powstał, na razie szukam pomysłu na rozwiązanie.
tutaj jest tylko pobieranie ostatniego dodanego projektu z wybranej kategorii. I teraz szukam pomysłu jak przejść do wcześniejszego jeżeli ich id nie są po kolei ![]() Ten post edytował Tomek_K 13.07.2012, 10:21:24 |
|
|
![]()
|
|
Wywal LIMIT.
|
|
|
![]()
|
|
ale nie chcę pobierać i wyświetlać wszystkich tylko jeden ostatni, więc dlaczego wywalać LIMIT ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 13 Dołączył: 19.06.2011 Skąd: Ruda Śląska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To w końcu chcesz tylko 1, ostatni projekt z danej kategorii z bazy wyciągnąć, czy wszystkie, czy jak?
Jak chcesz przedostatni z kategorii, to limit na 2 ustaw i select Ci 2 wiersze pobierze. Jak chcesz 3 to 3, itd. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 09:12 |