![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam nie jestem profesjonalistą ale ten kod to chyba kpina, pisany w jednej linij...
Może ja czegoś nie wiem, co Wy o tym myślicie?
Ten post edytował Adi32 13.07.2012, 08:45:11 -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ło ja Cię kręcę
![]()
Skąd Ty to wziąłeś? Nie mów, że zapłaciłeś tym profesjonalistom? ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest kod głównego programisty w firmie w której pracuję...
Nie powiem jaka to firma, ale powiem, że musze stąd uciec... Ten post edytował Adi32 13.07.2012, 08:55:15 -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znaczy powiem tak, żeby nie było - luk bezpieczeństwa jakichś mega tu nie ma - ale jest nieład, niedbalstwo i co najgorsze - choć może tu nie najistotniejsze - brak pomyślunku jeśli chodzi o wydajność...
Może się już mu nie chce... Co do wydajności to to:
Można dać w jednym zapytaniu... itd... itp... No i global $db :/ to mi nie da zasnąć... Ten post edytował Sephirus 13.07.2012, 08:57:49 -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Może się już mu nie chce... Szybko zgadłeś, ale edycja i rozwijanie takiego kodu to koszmar... Edit. Zauważ, że przy każdym zapisie wszystkie pola są kasowane i dodawane na nowo. Ten post edytował Adi32 13.07.2012, 08:59:26 -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 10 Dołączył: 16.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czepiacie się, działać działa!
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znaczy powiem tak, żeby nie było - luk bezpieczeństwa jakichś mega tu nie ma. Zależy co to za obiekt $db i jak wygląda metoda query. Jeśli argumenty tej metody nie są escape'owane to mamy SQL injection.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zgadza się, ale pocieszenie jest takie, że niezabezpieczone zapytanie są tylko w panelu administracyjnym.
-------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
@redeemer - Masz całkowitą rację
![]() po prostu biorąc ten kod:
Założyłem że kolejne argumenty są automatycznie zabezpieczane ale w sumie jak teraz popatrzeć to chyba są walone wprost ... a to jest lipne strasznie... Cytat Zgadza się, ale pocieszenie jest takie, że niezabezpieczone zapytanie są tylko w panelu administracyjnym. heh ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak napisał Sephirus to że jest to admin, nie ma znaczenia. Można też założyć, że ten obiekt oraz metoda query jest wykorzystywana również w frontendzie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nic dodać, nic ująć-kod z optymalnością mało wspólnego.Choć programuje w ASP.NET to nie chwaląc się ,pewnie zrobiłbym to lepiej.Brak pomysłu albo lenistwo -to nie pisał profesjonalista-albo mu się nie chciało i pisał to od ręki wyłączając przy tym część swoich szarych komórek.
Tego to normalnie nie rozumiem-czy to ma być instrukcja wyboru.Jakiś hack and trick?Nie wystarczyło dać if-a?
Gdzie tutaj logika?Jeśli warunek spełniony wyświetl nic jeśli nie, także wyświetl nic Poza tym o ile to możliwe można poniższe liniki zrobić na poziomie bazy danych:
Ustawić default(domyślną wartość) dla kolumny treść na 'nie' i jeśli warunek if ($_POST['blokada'] == 'tak') zostałby spełniony zrobić tylko update , else nie musiałoby w ogóle istnieć. Przykład:
Else nie potrzebne gdyż domyślna wartość kolumny tresc jest ustawiona na nie i nie trzeba jej zmieniać. Ten post edytował Niktoś 13.07.2012, 10:44:53 |
|
|
![]()
|
|
@Niktoś - ja to wiem i szczerze załamuje mnie to.
To co przedstawiłem to tylko kawałeczek. Ja muszę przy tym pracować. Tutaj ludzie uważają, że to jest programowanie obiektowe, mówię nie - "przecież są klasy"... ![]() Pyta mnie - "split deprecated" - mowie przestarzała, użyj preg_math - "przecież preg_math służy do validacji"... (po aktualizacji PHP) Ten post edytował Adi32 13.07.2012, 10:54:44 -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Adi32 czepiasz się każdy może mieć gorszy dzień
![]() -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 49 Dołączył: 16.04.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat użyj preg_math - "przecież preg_math służy do validacji" To jakaś nowa matematyczna funkcja ![]() Mam nadzieję, że nie starasz się zbyt mocno nad rozwijaniem czegoś takiego ![]() |
|
|
![]()
|
|
To jakaś nowa matematyczna funkcja ![]() Mam nadzieję, że nie starasz się zbyt mocno nad rozwijaniem czegoś takiego ![]() Kiedy tu trafiłem pomyślałem, że użyje doświadczenia jakie mam aby to "rozwinąć" ale nie, spotkało się to z oporem gdyż tek kto ma ciepłą posadkę i nikogo nad sobą nie potrzebuje sie uczyć. Wkleiłem tylko niewielki kawałek kodu nic nie prezentujący żeby nikt się nie przyczepił ale spróbujcie sobie wyobrazić jak wygląda kod sklepu... Proponowałem Zenda - zapomnij ... "jak chcesz to sam zrób coś prostszego", kto coś łapie wie, że mija się to z celem... -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
W takim razie szukaj innej firmy, bo niczego się nie nauczysz.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Adi32
Jesteś romantykiem. Rzeczywistość jest dużo gorsza niż to co podałeś ![]() -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
W takim razie szukaj innej firmy, bo niczego się nie nauczysz. Szukam... Mam nawet zaproszenia na kilka rozmów. @Adi32 Jesteś romantykiem. Rzeczywistość jest dużo gorsza niż to co podałeś ![]() A co dokładniej przez to rozumiesz? Ja rozumiem, że mogą być gorsze kody, ale chyba nie w "profesjonalnej firmie"... -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jak to jest Jego obiektówka, to wklej jakiś kod strukturalny, chciałbym wiedzieć jak wygląda.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Jak to jest Jego obiektówka, to wklej jakiś kod strukturalny, chciałbym wiedzieć jak wygląda. ![]() Żeby ukazać jego moc musiałbym wkleić całe 500 linij pliku top. Boje się w ogóle tam zaglądać... Ten post edytował Adi32 13.07.2012, 11:17:00 -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 02:32 |