![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Standardowy problem, od którego roi się w internecie, czyli przy próbie połączenia z bazą błąd: "Connection failed: could not find driver". Sprawdziłem co się dało, przeszukałem chyba wszelkie wątki na ten temat. Mam włączone rozszerzenia pdo_mysql.dll w php.ini. Sprawdzana ścieżka do php.ini. I wiele innych rzeczy.
Co najdziwniejsze phpinfo pokazuje brak sterowników do PDO, natomiast uruchomienie tej samej funkcji w konsoli wskazuje, że sterowniki jednak są. Nie mam pojęcia juz co mogę sprawdzić. Jakieś pomysły? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP w konsoli może korzystać z innego pliku .ini. Musisz poszukać tego, którego używa PHP z serwera. Sprawdź wynik phpinfo pod kątem:
Configuration File (php.ini) Path => C:\Windows Loaded Configuration File => C:\Program Files\PHP\v5.4\php.ini |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałeś rację co do plików php.ini. Loaded Configuration File był wcale nie załadowany. Dzięki.
Ale pojawił się nowy problem: Connection failed: SQLSTATE[HY000] [2002] Nie można nawiązać połączenia, ponieważ komputer docelowy aktywnie go odmawia. I mam problem nr 2002 z logowaniem do phpMyAdmin. Zdaje się że dotyczy tego samego. Co to może być? Rozwiązane. MySQL podczas instalacji do innego folderu niż domyślny w my.ini zmieniał basedir, natomiast nie robił tego z datadir, gdzie była niepoprawna ścieżka - przyczyna wszystkich kłopotów. Ten post edytował dragon7 14.07.2012, 12:11:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:37 |