![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej!
Mam w domu dwa komputery, połączone routerem wifi. Czy da się zrobić tak, aby można było oglądać zawartość adresu localhost pierwszego komputera na drugim komputerze? Taki mini internet domowy... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 13 Dołączył: 19.06.2011 Skąd: Ruda Śląska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oba komputery w tej sieci mają swój wewnętrzny IP, więc dostać się do xampp'a z 2 komputera można przez wpisanie wewnętrznego adresu IP komputera, na którym jest komputer uruchomiony.
Np. -192.168.0.100 - komputer nr 1 + serwer xampp -192.168.0.101 - komputer nr 2 Na swoim komputerze po prostu wpisujesz "localhost" w przeglądarce, jednak w 2 komputerze musi być to adres IP komputera nr 1. Pozdrawiam. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa!
Tylko teraz XAMPP zabrania dostępu z 2 PC. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 13 Dołączył: 19.06.2011 Skąd: Ruda Śląska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakiego dostępu? Do edytowania plików? Jeśli tak, to udostępnij katalog w grupie domowej, albo uruchom serwer FTP na komputerze nr 1. O ile się nie mylę, to xampp ma filezille w komplecie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Chcę udostępnić tylko do odczytu. Na 2 PC wpisałem adres IP peceta z XAMPEM, a on wywalił że nie mam do tego dostępu(nawet do odczytania).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 4 Dołączył: 21.02.2012 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Taki jest błąd:
![]() Tylko co ja muszę zmienić w tym pliku? Rozwiązane -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyłącz firewall, albo dodaj port serwera do wyjątków firewalla (standardowo 80, chyba, że ustawiłeś inaczej).
-------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Firewall nie ma tu żadnego znaczenia skoro widoczna jest strona z komunikatem. Pokaż zawartość pliku httpd-xampp.conf.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od kiedy windows ma prawa dostępu?
![]() -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od co najmniej windowsa xp
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki chłopaki ale już problem rozwiązany. W tym pliku był ustawiony tylko 1 adres IP, z którego miało się dostęp.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj sobie trochę więcej o NTFS. Cytat(wikipedia) prawa dostępu dla grup i użytkowników ? dostęp do tej funkcji jest ograniczony w Windows XP Home Edition i późniejszych; pełne wykorzystanie praw dostępu, wraz z możliwością wykonania inspekcji praw dostępu z zapisem do dziennika, możliwe jest w Windows 2000 (wszystkie wersje dla komputerów PC), Windows XP Professional, Windows Server 2003 i nie-domowych wersjach Windows Vista Faktycznie, prawa dostępu pełną gębą (żart), tylko jakoś nie przypominam sobie aby w XP pro, działo to tak jak należy. Ten post edytował !*! 14.07.2012, 08:50:29 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Cytat To że nie umiesz czegoś obsłużyć, nie znaczy że działa źle. Jak na moderatora, było to ubogie. Myślałem że prawa dostępu mają działać zawsze. W XP pamiętam sytuacje że użytkownik A, mógł przeglądać katalogi użytkownika B, i odwrotnie, gdy nie byli administratorami. Jedyne co tam działało z prawami, to konto "gość". -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Tkwij ignorancie w swoim błędzie dalej.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też pamiętam, tylko w odróżnieniu od Ciebie pamiętam jeszcze jeden mały szczegół - FAT32.
Na NTFS nie masz dostępu do innych użytkowników, chyba, że sobie taki dostęp przyznasz. Nie wiem jak w XP, bo już dawno nie używałem, ale w 7 niby da się otworzyć katalog innego użytkownika, ale nie wejdziesz do żadnego podkatalogu z prywatnymi danymi. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 06:04 |