![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam skrypt, który wyświetla mi na stronie tagi:
W wyniku dostaję coś takiego:
Jak pozbyć się tego ostatniego, niepotrzebnego przecinka ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował !*! 12.07.2012, 12:41:32 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 23.12.2006 Skąd: Będzin / Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Matty, Twój pomysł nie do końca działa, co prawda nie mam na końcu przecinka, ale na początku też
![]() Coś takiego dostaje:
a gdy zmienie $x=0 na $x=1 to dostaje:
Próbowałem zmienić:
na
ale dalej lipa :/ Ten post edytował Greg23 12.07.2012, 13:07:31 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 26 Dołączył: 15.09.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinno zadziałać:
Ten post edytował piotrex41 12.07.2012, 13:13:54 -------------------- www.piotrex41.pl - piotrex41 portfolio
d(-.-)b - Music is my life || PHP is my passion |
|
|
![]()
|
|
Działa świetnie
![]() Bardzo dziękuję za pomoc! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 60 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, co to za dziwactwa ludziska wyprawiają z tym doklejaniem łańcuchów i usuwaniem ostatniego przecinka (czy jakiegokolwiek innego znaku).
A można prościej, tak:
-------------------- there is much to be learned
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, co to za dziwactwa ludziska wyprawiają z tym doklejaniem łańcuchów i usuwaniem ostatniego przecinka (czy jakiegokolwiek innego znaku). Zgadzam się! Niestety PHP w całej tej swojej "łatwości" w wielu osobach zakorzenia programistyczną bylejakość, złe nawyki, klejenie potworków. Chociaż Twój sposób, irmidjusz, jest niewiele lepszy ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SmokAnalog co jeżeli wartość się powtarza?
Cytat ala, ma, kota, i, nic, nie, ma
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 60 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
złapał markonix smoka za ogon
![]() -------------------- there is much to be learned
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
No, co kto lubi, ja preferuję:
Rzecz gustu ![]() -------------------- there is much to be learned
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że sposób z tymczasową tablicą i funkcją implode jest ździebko bardziej pamięciożerny więc osobiście wybrałbym pomysł poprzednika.
Wygodniejszy byłby także gdy stosujemy system szablonów oparty o surowe PHP. Wtedy wygląda to znacznie prościej dla ewentualnego kodera HTML. Wygląda także znacznie lepiej bo gdyby struktura HTMLowa znajdująca się w pętli byłaby dość pokaźna (tak, że wygodniej zamiast echo byłoby lepiej umieścić poza znacznikami php) to wrzucanie tego do tablicy wyglądałoby niefortunnie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Rzecz gustu ![]() Nie tylko gustu ![]() |
|
|
![]()
|
|
Przekonaliście mnie, rzeczywiście ten zapis SmokaAnaloga wygląda prościej, czytelniej
![]() Chociaż osobiście nie lubię pisać tego typu konstrukcji, gdzie wykonuje się coś niepotrzebnie mnóstwo razy (jak to przypisanie separatora w pętli), to jednak w typowych zastosowaniach nie ma to żadnego znaczenia i dla uproszczenia kodu jest OK. Działa dobrze i jest łatwe w czytaniu i to mnie przekonało. Natomiast jeśli chodzi o czas wykonania czy zużycie pamięci: 1. Jeśli echo ma wypluć niewielkie ilości niedługich łańcuchów, to czas wykonania czy pamięciożerność w ogóle się nie liczy ![]() Co to są "niewielkie ilości"? Zależy ![]() A teraz zagadka: przy jakiej ilości elementów w tablicy będzie różnica wykonania rzędu 100 ms? Zależy od serwera ![]() ![]() 2. Jeśli echo nie jest buforowane, to im więcej operacji echo, tym dłużej to trwa i prosty test pokazuje, że dla dużych ilości echo, lepiej jest zgromadzić stringi w tablicy i wypluć jednym echo implode, bo trwa to sumarycznie krócej. Oczywiście, można też gromadzić w tymczasowym stringu i wypluć go na koniec w całości. A najszybciej (i zużywa najmniej RAMu) jest stosować echo przy włączonym buforowaniu. -------------------- there is much to be learned
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 11:27 |