![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
pisze kalkulator w php za pomocą formularza.
Teraz mój problem. Otóż jak przekazać wartość przycisku do pola tekstowego na górze zarazem wykonując działania? Z góry dzięki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 26 Dołączył: 15.09.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmieniaj wartość value, np. value="<?= $zmienna ?>", tylko musisz ją mieć w tym samym pliku u góry, i jeśli wykonasz jakieś działanie, to przypisz do tej zmiennej wartość i Ci ją wyświetli, daj IFa, że jeśli nie nadpiszesz zmiennej niczym to automatycznie pokaże zero.
-------------------- www.piotrex41.pl - piotrex41 portfolio
d(-.-)b - Music is my life || PHP is my passion |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak można pisać kalklulator w php za pomocą formularza ?
![]() Kod <input class="submit" type="submit" name="submit" value="2" /> Te pola powinieneś generować w pętli Cytat Teraz mój problem. Otóż jak przekazać wartość przycisku do pola tekstowego na górze zarazem wykonując działania? Za pomocą JS/jQuery. robisz event onClick (w js) / click (w jquery) który odpala funkcję, która pobiera wartość przyciśniętego buttona i ustawia jakąś tam wartość w innym elemencie. W js na pewno użyjesz funkcji getElementById() lub pokrewnej (byName, czy byClass) -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś w tym stylu:
? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie.
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Akurat ma to być napisane w php. Formularz to mój pomysł. Zatem jak to poprawić?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 26 Dołączył: 15.09.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej w tym stylu. Ale jak wykonasz równanie, to musisz nadpisać wartość dla tej zmiennej, żeby wyświetlił się wynik.
|
|
![]()
|
|
Po kliknięciu na klawisze nic się nie zmienia.... Czegoś nie rozumiem czy czegoś brakuje?
|
|
|
![]()
|
|
Ahh to tobie chodzi o zupełnie coś innego. Chcesz zrobić coś takiego jak kalkulator windows w PHP, to musisz albo zczytywać każdy wciśnięty przycisk w php i go dopisywać, albo (co jest lepszym rozwiązaniem) obsłużyć to w javascripcie (jQuery). Przyda Ci się do tego click, innerHTML i nie wiem czy coś jeszcze - są to funkcje jQuery.
|
|
![]()
|
|
No mi chodzi o to aby ten formularz działał jak prosty kalkulator. Tylko nie bardzo wiem w jaki sposób później wykonywać działania i przypisania do tej zmiennej. "Chcesz zrobić coś takiego jak kalkulator windows w PHP, to musisz albo zczytywać każdy wciśnięty przycisk w php" otóż to
![]() Ten post edytował djjbenus 12.07.2012, 11:39:58 |
|
|
![]()
|
|
Tu masz mój bardzo banalny kalkulator w PHP, pisany obiektowo (mój pierwszy obiektowy skrypt, pisany jakoś 16 miesięcy temu). Może coś skorzystasz.
@EDIT: Mój się nie zachowuje jak windowsowy, bo nie pokazuje na bieżąco co się wykonuje, ale przynajmniej przekazuje wartość końcową (wynik). Ten post edytował piotrex41 12.07.2012, 11:45:15 -------------------- www.piotrex41.pl - piotrex41 portfolio
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój pierwszy kalkulator w php wyglądał tak ( akurat wtedy ćwiczyłem funkcje jak i include). Oparty na HTML-u.
index.php
oblicz.php
oraz funkcje.php
Dałoby radę to łatwiej zrobić ale ja akurat w celu ćwiczeń oraz zrozumieniu pojęcia funkcji ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wszystko ładnie pięknie tyle że nie wyświetla tego wyniku w polu tekstowym.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.08.2025 - 00:03 |