![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam, Mam problem z odbiorem danych z formularza. Mam formularz f.html, który metodą POST przekazuje dane do drugiegi pliku f.php i teraz jeżeli odbieram dane w tym pliku to wszystko jest ok, przetwarzam je i potem dodaje do bazy. Wszsytko działa. Ale jeżeli chciałbym te sprawdzanie i uzupełnienie zmiennych wrzucić w funkcję do innego pliku to po podłączeiu go do f.php wszystko sie wysypuje.
spr.php
Wywołuje to w ten sposób, zresztą w innych przypadkach to działa. f.php
Wywala taki błąd ->1452 Cannot add or update a child row: a foreign key constraint fails Nie wiem o co chodzi bo gdy mam te sprawdzanie w pliku f.php to wszysko się dodaje do bazy i śmiga jak należy. Niby temat do obejśćia, bo można wszystko trzymać w jednym pliku, ale już za bardzo mi on rośnie i chciałbym to podzielić. Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Zgaduję, bo inaczej się chyba nie da: dwa razy wykonujesz insert lub update. Z tymi samymi danymi.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Właśnie o to chodzi, że nie. Gdy treść funkcji wrzuce normalnie do pliku f.php to wszystko działa. Problem jest wtedy gdy te dane sprawdzam w tym innym pliku z funkcją.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
No jak jesteś pewien, że nie, to pozostaje tylko jedna opcja: wrzuć więcej kodu.
update: to to już jest w ogóle dziwne:
Funkcja 'sprawdz' nic nie zwraca, tylko wypluwa ewentualnie na ekran i kończy działanie całego skryptu, więc po co: $spr=sprawdz();. Co oczekujesz, że wyląduje w zmiennej $spr? Ten post edytował konrados 11.07.2012, 17:24:56 |
|
|
|
|
|
|
|
Wywołanie tej funkcji znajduje się już w pliku f.php. Ale rzeczywiście funkcja nic nie zwraca, dzięki nie wpadłem na to.(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
Spoko, ale no czyli czyli problem rozwiązany? Bo nie za bardzo wiem, jak to mogło wpłynąć na podwójny insert/update.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 18.12.2025 - 14:40 |