![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rysuję formularz html, którego jednym z elementów będzie pole <SELECT>. W jaki sposób uzależnić zestaw możliwych do wybrania wartości w tym polu od wyboru określonej wartości w innym polu?
Czyli: Jeśli w <INPUT TYPE=SELECT NAME=A> wybrano 1 to w polu <INPUT TYPE=SELECT NAME=B> są do wyboru możliwości 1 i 2. Jeśli wybrano 2 -> 5, 6 i 7 itd... Jak się do tego zabrać? Pozdrawiam, K PS Piszę na to forum, bo niespecjalnie mam pomysł, gdzie to pytanie postawić, więc jeśli nie trafiłem, to przenieście proszę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oto kod dla dynamicznego menu:
mam nadzieje ze sie przyda pozdro Ten post edytował adism 25.08.2004, 07:01:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2003 Skąd: Chełmno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ja dołączę się do pytania... W jaki sposób zrobić, żeby w polu <OPTION> napis był kolorowy oraz, żeby w nim zamieścić kwadrat jakiegoś koloru? Wiem, że to jest możliwe tylko nie wiem dzięki CSS czy JS?
Ten post edytował Fibolg 25.08.2004, 17:06:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
co trzeba dodac do powyrzszego kodu aby po wejsciu na stronie w edycje i wybraniu interesujacego nas wpisu w formularzu automatycznie ustawil sie SELECTED przy odpowiednim <option> w <selected name=menu2>. dane o wpisie przechowuje w mysql. mam nadzieje ze nie zakrecilem zabardzo ![]() prosze o pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam
odgrzebuje trochę temat kożystam z przykładu podanego przez adism'a wszystko ładnie działa z tym że ja potrzebuje kilka takich selektów w jednym formularzu uproszczona wersja tego co mam najpierw za pomocą for $a=1... generuje takie coś Kod grupa$a = new Array(); grupa$a[0] = new Array(); grupa$a[0][0]=new Option(text0","4"); grupa$a[1] = new Array(); grupa$a[1][0]=new Option("text1","3"); grupa$a[1][1]=new Option("text2","1"); potem generyje funkcje function refresh$a() { id = document.menu.menu$a.options.selectedIndex; for (m = document.menu.menu2_$a.options.length-1; m>0; m--) { document.menu.menu$a.options[id].selected=true; document.menu.menu2_$a.options[m] = null; } for (i = 0; i<grupa$a[id].length; i++) { document.menu.menu2_$a.options[i] = grupa$a[id][i]; } document.menu.menu$a.options[0].selected=true; } refresh$a(0); mam oczywiście równierz odpowiednią ilość selektów Kod <select name=menu$a size=1 onChange=refresh$a()> <option>123</option> <option>456</option> </select> <select name=menu2_$a size=1></select> i problem polega na tym ze jak wybiore coś w select menu$a to w select menu2_$a pojawiają się właściwe opcj,e a select menu$a powraca do pierwszej pozycji nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem niestety nie znam sie na JS a to bardzo ułatwiło by mi sprawe gdyby ktoś mógł pomóc lub pokazał jak to mozna inaczej rozwiać byłbym bardzi wdzięczny z góry dzęki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiedz coś więcej, bo ja nie do końca rozumiem.
Masz jednego selecta, wybierasz w nim opcję, i wtedy w drugim generowane są odpowiednie opcje. Moje pytanie jest takie, na podstawie czego są te opcje generowane i ile ma ich się generować. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
yoł, sorki za zamieszanie, już znalazłem przyczyne wadliwego działania 1-literówka
2 - nie może być pustej tablicy, a ja taką miałem. siedziałem nad tym wczoraj 5 godzin i nic, jednak jak sie człowiek wyśpi to ma lepsze myslenie |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
KOcham to forum, człowiek myśli że ma problem nie z tej ziemi, a tu wystarczy poczytać sobie o problemach innych i jak się okazuje nie dość że moje problemy nie są ORYGINALNE to jeszcze nie są już problemami bo odpowiedź na nie jest powyżej mojego textu!!! Dzięki wszystkim!!! :roll2:
-------------------- www.szymaszkiewicz.com
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.08.2025 - 08:53 |