![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 4 Dołączył: 25.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie nieco bardziej teoretyczne pytanie.
W jaki sposób mogę za pomocą PHP odebrać dane z jakiegoś portu (np: 8844). Czy posiadając hosting współdzielony mogę takie dane otrzymywać w sposób bezpieczny (czy np inni nie będą mieli do nich dostępu), jeśli podam jako serwer swoją domenę podpiętą właśnie pod ten serwer. Konkretnie chcę odebrać sygnał z samochodowego nadajnika GPS i nanieść te dane na mapę. Oczywiście GPS jest wyposażony w nadajnik GSM, który przekazuje dane na serwer. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do słuchania na porcie (o ile serwer pozwoli):
http://php.net/manual/en/function.socket-listen.php Zaznaczam jednak że PHP nie jest do tego optymalnym wyborem... Co do bezpieczeństwa to jeśli będziesz z tego portu dane odpowiednio analizował to nie powinno być większego problemu. Pamiętaj jednak, że normalnie powinien tu się znaleźć jakiś protokół uwierzytelniania takiego połączenia - może ten twój GPS coś takiego ma i musiałbyś jedynie go obsłużyć. ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 4 Dołączył: 25.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Port jest chyba inny. Niestety nie mam przy sobie dokumentacji i strzeliłem jakiś pierwszy lepszy jaki mi przyszedł go głowy.
W każdym razie tego właśnie potrzebowałem. Już znalazłem jakiś przykład nawet i jak tylko wrócę do domu to postaram się coś wyłapać. Jeszcze takie pytanie. Jak długo mogę odczytywać te dane z portu? Chodzi o to, że GPS nadaje sygnał co 5 minut. Czy sygnał jest gdzieś zapisywany w pamięci tymczasowej na te 5 minut i mogę w każdej chwili odczytać ten ostatni sygnał zanim nie zostanie nadpisany? Czy może sygnał "przelatuje" przez mój serwer i od razu znika- oznacza to wtedy, że jeśli nie wyłapię sygnału w momencie wysłania, to już przepadł. Mam nadzieję, że wiadomo o co mi chodzi. Pytania może banalne, ale nigdy nie miałem doczynienia z nasłuchiwaniem portu i niewiele o tym wiem. Czy ktoś mi może powiedzieć, dlaczego nie otrzymuję żadnych danych takim kodem?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 14:09 |