![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam panowie i panie.
Przepraszam jeśli już ktoś o to pytał, szukam i znaleźć nie mogę. Mam dwie tabele artykuly
artykuly_temp
Chce pobrać wyniki z tabeli artykuly tylko wtedy gdy żaden rekord w tabeli artykuly_temp nie wskazuje na artykul_id czyli np. artykuly
artykuly_temp
W tym przypadku chcę by mi nie pobierało tego rekordu. Mam nadzieje że wyjaśniłem to w miarę zrozumiale. Napiszcie mi czy można to jakoś osiągnąć.. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 26 Dołączył: 15.09.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj trochę o zapytaniach LEFT JOIN, RIGHT JOIN, INNER JOIN. Pozwalają one łączyć w zapytaniu dane z wielu tabel, więc też pobieranie z jednej gdy w drugiej coś jest, lub czegoś nie ma.
-------------------- www.piotrex41.pl - piotrex41 portfolio
d(-.-)b - Music is my life || PHP is my passion |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukam i nie mogę znaleźć przykładu zastosowania w moim przypadku.
Ja nie chce łączyć tabel a jedynie Pobierać wiersze tylko jeśli żaden wiersz w artykuly_temp nie wskazuje na artykul Przy użyciu Join wychodzą mi tylko wtedy kiedy wskazuje jedna tabela na drugą, nie wiem jak zastosować to odwrotnie. Podpowie kolega jak mogło by wyglądać zapytanie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Skleciłem coś takiego tylko nie wiem czy to będzie optymalne rozwiązanie:
Zwraca mi to co potrzebuję tylko nie chcę by to się zbyt długo wykonywało ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 49 Dołączył: 3.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skleciłem coś takiego tylko nie wiem czy to będzie optymalne rozwiązanie:
Zwraca mi to co potrzebuję tylko nie chcę by to się zbyt długo wykonywało ![]() Nie wiem wprawdzie po co jest to WHERE, ale zapytanie wykonałeś to prawidłowo. Gratuluję! Kwestia wydajności to zupełnie osobny temat. Proponuję google i hasło "sql index". To jest dość skomplikowane.... Ten post edytował bpskiba 10.07.2012, 19:22:09 |
|
|
![]()
|
|
WHERE jest po to by wyświetlało mi tylko artykuły na które nie wskazuje tabela tmp.
bez tego wyświetla mi tylko te na które wskazuje.. Nie jestem jakimś guru mysql ale co to jest Indexowanie to wiem, więc wujek google mi się nie przyda.. Ja pytałem o szybkość takiego zapytania, by ewentualnie coś poprawić itp. Wydajność to nie tylko indexowanie więc albo kolega ma coś do napisania albo będzie się chował za google tylko. No chyba że kolega zna inny sposób to chętnie zobaczę. Panowie dziękuję serdecznie za naprowadzenie mnie na dobrą drogę no i pomoc. Pozdrawiam serdecznie. Ten post edytował jarekhunter 11.07.2012, 12:39:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 21:33 |