Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Nieaktywne linki, Niektore linki dzialaja tylko pod IE - dlaczego?
konradkw
post 9.07.2012, 08:38:42
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Mam taka sytuacje:

na index.php uzywajacym style.css mam menu - przyciski w takiej formie:
  1. <a href="index.php??=o-mnie"><div id="button">O mnie</div></a>

I tutaj wszystko jest ok ale po naciśnięciu jednego z tych przycisków w div-ie poniżej tego menu pokazuje się podstrona z kolejnym menu i mimo, ze elementy menu są DOSŁOWNIE skopiowane z index.php, oczywiście z innymi etykietami i wartością zmiennej.
Inne zachowanie to miedzy innymi: częściowe stosowanie się do stylu z style.css (tło przycisku jest ale formatowania tekstu już niema) i co ważniejsze - linki w tym podmenu nie sa aktywne kompletnie i nie ważne czy ustawie ze cały div ma być łączem czy tylko tekst.

wiem co powiecie:
1. coś nie jest zamknięte - któraś klamra lub cudzysłów ale sprawdziłem wszystko chyba z 200 razy i nie widzę błędów.
2. zmienna $_GET['?'] powoduje problemy? - nie w głównym menu na index.php działa ok i używałem tego na innych stronach i wszystko jest ok, dodatkowo na podstronie zmienna to $_GET['!'].

Taka sytuacje miałem już kiedyś z literowymi zmiennymi i jakoś się to samo naprawiło ale tym razem nie mogę tego zrobić - nie wiem dlaczego działa to tylko na IE a na jakiekolwiek innej przeglądarce już nie ..

Zasugerujcie coś proszę ..
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 9.07.2012, 08:52:15
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Czemu używasz dwóch znaków zapytania w linku? Ma być jeden
A poza tym diva to sie raczej w A nie wkłada.

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
rocktech.pl
post 9.07.2012, 08:52:40
Post #3

-----

Witam.

1. <!-- <a href="index.php??=o-mnie"><div id="button">O mnie</div></a> O jeden znak zapytania za dużo -->
  2. <a href="index.php?=o-mnie"><div id="button">O mnie</div></a>

--------------------
Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore

I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim

Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek
+Quote Post
nospor
post 9.07.2012, 08:53:18
Post #4

edit: acha, dwa znaki zapytania bo jeden to nazwa zmiennej.... to jakiś zart smile.gif Uzywaj normalnych zmiennych a nie znaków specjalnych

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
konradkw
post 9.07.2012, 08:56:48
Post #5

-----

no i wlasnie o tym mowilem w pkt 2. znak zapytania to nazwa zmiennej, w innych miejscach nie powoduje bledow, dodatkowo te same bledy mialem uzywajac zmiennych literowych.

nie chce zeby w linkach byly losowe literki bo google je zaindeksuje a znaki interpunkcyjne opuszcza i linki maja wiecej sensu w wynikach wyszukiwania.
+Quote Post
nospor
post 9.07.2012, 08:59:41
Post #6

Cytat
nie chce zeby w linkach byly losowe literki
A kto ci kaze losowe literki wkładac??
index.php?page=o-mnie
Jest o wiele czytelniejsze od twoich znaków zapytania.

Poza tym powtarzam: DIV to się raczej w A nie wklada - przez to linki mogą też nie działać.

--------------------

+Quote Post
konradkw
post 9.07.2012, 09:03:44
Post #7

-----

zawsze divy mam w A i dzialaja bez problemow (caly div jest linkiem nie tylko tekst) ale tak czy inaczej nawet po wyjeciu div-a z A i zostawieniu samego tekstu, dzieje sie dokladnie to samo.

O ile pamietam, z jakiegos dziwnego powodu ostatnio jak sie to dzialo, napisalem menu od poczatku (dokladnie tak samo) i problem zniknal - kiedy sie to stalo po raz 1 NIE UZYWALEM ZNAKOW INTERPUNKCYJNYCH JAKO ZMIENNYCH.
+Quote Post
rocktech.pl
post 9.07.2012, 09:05:08
Post #8

-----

Niektóre znaki w URL'u mają po prostu specjalne znaczenie:

Kod
("$")("&")("+")(",")("/")(":")(";")("=")("?")("@")

I kiedy nie używasz w ich specjalnym znaczeniu najlepiej potraktować je funkcją urlencode()

--------------------
Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore

I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim

Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek
+Quote Post
nospor
post 9.07.2012, 09:07:08
Post #9

Wystaw to gdzieś online to może coś sie sprawdzi bo tak to wróżenie z fusów

--------------------

+Quote Post
konradkw
post 9.07.2012, 09:08:59
Post #10

-----

to moze zapytam w ten sposob:

czy jest mozliwosc uzywania zmiennych GET do sterowania strona bez linkow stylu: index.php?zmienna=wartosc questionmark.gif
probowalem jakis czas temu czegos co sie nazywalo link revrite czy jakos tak.. nie pamietam nazwy - w kazdym razie nie zadzialalo .. :/
+Quote Post
nospor
post 9.07.2012, 09:10:20
Post #11

To się nazywa ładne urle. Szukaj pod hasłem ładne url lub mod rewrite

Ale powtarzam: wystaw to online to sami poszukamy błędu.

--------------------

+Quote Post
konradkw
post 9.07.2012, 09:10:46
Post #12

-----

to jest przyklad stronki z tym bledem: www.wiola.szef.biz
stronke robi znajoma - ja tylko jej do tego patrzylem - po nacisnieciu na portfolio robia sie tricki ...

ten mod rewrite - to wlasnie to czego uzywalem.. i nie zadzialalo - moze dlatego ze to dziala tylko na amache ... ? jest cos innego jeszcze?

Ten post edytował konradkw 9.07.2012, 09:12:03
+Quote Post
rocktech.pl
post 9.07.2012, 09:11:40
Post #13

-----

Cytat(konradkw @ 9.07.2012, 10:03:44 ) *
zawsze divy mam w A i dzialaja bez problemow (caly div jest linkiem nie tylko tekst)[/b][/u].

Ze specyfikacji ...

Cytat
Generally, block-level elements may contain inline elements and other block-level elements. Generally, inline elements may contain only data and other inline elements

Czyli:

Cytat
Generalnie elementy blokowe (np. div) mogą zawierać inne elementy blokowe albo elementy liniowe. Elementy liniowe mogą zawierać tekst albo inne elementy liniowe
.

Jeśli chcesz aby element a wyświetlał się blokowo nadaj mu styl dispaly:block;

Ten post edytował rocktech.pl 9.07.2012, 09:12:27

--------------------

+Quote Post
nospor
post 9.07.2012, 09:14:30
Post #14

Na stronie masz dwa elementy o ID MENU. One się ze sobą gryzą. Gdy wywali się ten pierwszy to submenu działa bez problemu.

Kolejna sprawa to fakt, ze na stronie nie mogą istnieć elemetny o tym samym ID

--------------------

+Quote Post
konradkw
post 9.07.2012, 09:15:26
Post #15

-----

Cytat
Jeśli chcesz aby element a wyświetlał się blokowo nadaj mu styl dispaly:block;

to czyli jak w stylach dodam dispaly:block; do stylu tego linka to caly div w ktorym on jest bedzie linkiem - lub czy "A" powiedzmy wypelni div-a w ktowym jest?
+Quote Post
nospor
post 9.07.2012, 09:16:57
Post #16

A konkretnie nie działa ci to submenu bo nachodzi na niego DIV o ID = portfolio-prawa i najzwyklej w swiecie nie można kliknac w linki bo one są pod tym wlasnie DIVEM. Uzywaj od czasu do czasu FireBUG ktore takie błedy wyłapuje w mig

--------------------

+Quote Post
konradkw
post 9.07.2012, 09:17:03
Post #17

-----

ale przeciez ID to tylko woglad przypisuje - nie wplywa na dzialanie strony - jak bym mial dawac inne id do kazdego div-a to style.css mialo by kilometr ...

No chyba ze sie myle .. ? Nienawidzę stylów .. sciana.gif

Ten post edytował konradkw 9.07.2012, 09:17:45
+Quote Post
nospor
post 9.07.2012, 09:19:09
Post #18

Przyczyną niedzialania jest to:
Cytat
A konkretnie nie działa ci to submenu bo nachodzi na niego DIV o ID = portfolio-prawa i najzwyklej w swiecie nie można kliknac w linki bo one są pod tym wlasnie DIVEM. Uzywaj od czasu do czasu FireBUG ktore takie błedy wyłapuje w mig

A to ze nie można stosować tych samych ID to swoją drogą. Następnym razem operuj na klasach a nie na ID

--------------------

+Quote Post
konradkw
post 9.07.2012, 09:19:43
Post #19

-----

class moze sie powtarzac?
+Quote Post
nospor
post 9.07.2012, 09:20:57
Post #20

Może.... zapoznaj się z podstawową specyfikacją html

--------------------

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.07.2025 - 18:30