Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Cztery listy obok siebie.
lukpio3
post 8.07.2012, 21:44:45
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam Serdecznie.
Czy mógłbym prosić o pomoc w ustawieniu 4 list w rzędzie? Nie mogę za nic sobie z tym poradzić. Od razu powiem bo jest pewne utrudnienie. Muszę to zrobić przy pomocy edytora html w CMSie, nie mam dostępu do plików na serwerze a co za tym idzie nie mam dojścia do pliku CSS. Gdybym takowy posiadał nie pisał bym tu. Muszę zrobić wykaz firm z podziałem na branże. Branży mam w sumie 12 i chcę zrobić 4 branże w jednym rzędzie, później pod spodem drugi rząd i trzeci. Lista składa się z nazwy branży i pod spodem jest wykaz wirm jako hiperłącza odsyłające na podstronę z informacjami o firmie. Ma to wyglądać mniej więcej tak:

Próbowałem to robić przy pomocy tabeli ale niestety, wszystko się sypie, zobaczcie:

Spójrzcie jak są rozmieszczone nazwy. Mam branżę 1 a w niej jedną nazwę, później branżę 2 a w niej 3 nazwy i zauważcie że nazwa firmy z branży 1 zjechała mi w dół i jest na równo z nazwą 2 z branży 2. A chcę żeby to było wszystko na jednakowym poziomie. Dlatego właśnie chcę to zrobić na listach ale znowu list nie potrafię ustawić obok siebie. Pomóżcie.
Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post
prowseed
post 8.07.2012, 21:57:23
Post #2

-----

opcja 1:
  1. valign="top" dla komórki

opcja 2:
<style>
</style>

--------------------
+Quote Post
sunpietro
post 9.07.2012, 06:20:49
Post #3

-----

robisz tak:
Kod
<style type="text/css">
ul { width: 24%; margin-right: 1%; float: left; }
</style>

--------------------
+Quote Post
lukpio3
post 9.07.2012, 14:08:05
Post #4

-----

sunpietro, Twój pomysł jest całkiem niezły. O ile robię to sobie na kompie w dreamweaverze, wyświetla się ładnie. Gdy przeniosę na stronę i wkleję w edytor html wszystko się rozwala. Jest znowu jedno pod drugim. Podejrzewam że to przez to że edytor html na stronie, sam sobie zamienia linijkę:

1. <style type="text/css">
  2. ul { width: 24%; margin-right: 1%; float: left; }

na

1. <!--
  2. ul { width: 25%; float: left; }
  3. -->

i nic z tym nie mogę zrobić sad.gif. Sam sobie tak zmienia. Jest jakiś inny sposób na to? Dodam że CMS na którym stoi strona to MODx.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 16.06.2025 - 20:27