Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

7 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> witam.jaka jest przyszłość php,mysql szczegóły na dole
szypi1989
post 8.07.2012, 16:58:22
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,otóż mam problem ,znam dobrze php,na tyle że umiałbym napisać forum,znam bezpieczeństwo php,znam podstawy zend framework.Mysql(dobrze),javascript,jquery,css,html i w chodzę do szkoły informatycznej i też znam już javę podstawy.Niestyty pochodzę z bydgoszczy gdzie w branży informatycznej niema wogóle przyszłości,jest to miasto stracone dla tej branży.Otóż moje pytanie czy warto dalej krztałcić się w php,mysql ponieważ słyszałem o niskich dochodach w tym zawodzie? proszę odpowiedzieć mi szczerze ,najlepiej specjaliści dobrzi jaka jest przyszłość tego języka?
Bo niewiem czy zmienić zawód potem(pracuja jako spawacz i zarabiam 2600 złotych przez 8 h i coraz bardziej dostrzegam że niemam po szkole informatycznej przyszłości żadnej jako programista php skoro piszą tak w niektórych artykułach,czy może lepiej zacząć się uczyć innego języka takiego jak java.Proszę o opinie

Ten post edytował szypi1989 8.07.2012, 17:01:13
Go to the top of the page
+Quote Post
Szymciosek
post 8.07.2012, 17:22:46
Post #2

-----

W jakich artykułach tak piszą ? Jako programista nie można polegać chyba tylko na PHP, tak jak mówisz, ogarniasz php, mysql, zabezpieczyć też potrafisz, zend, a to już coś...
Czy mało płatna praca ? Wątpię...
Po każdej szkole możesz nie mieć nic, to zależy, gdzie do roboty trafisz.
+Quote Post
Monter08
post 8.07.2012, 17:27:35
Post #3

-----

Po pierwsze dlaczego piszesz w Giełdzie ofert?
Po drugie, czytając Twój post można sobie oczy wydłubać, nie uczyłeś się w tej szkole o akapitach? Uwierz mi, że czytanie takiego tekstu jest przyjemnością dla oczu.
Po trzecie, jeżeli Ty patrząc się na swój zawód opierasz się tylko na zarobkach, to mówię Ci od razu, że daleko tak nie zajdziesz, w każdym zawodzie. Powiem Ci, że nawet na zbieraniu puszkach możesz się dorobić, wystarczy dobrze to robić, lubić to i cały czas iść do przodu.
Po czwarte zawsze możesz wyjechać z swojego miasta, lub pracować zdalnie, albo sam założyć własną działalność, żaden problem.
Po piąte, jedno mnie męczy piszesz, że tyle potrafisz a to na pewno nie nauczyłeś się w jeden dzień, wiec naturalną rzeczą jest, że na pewno masz jakieś doświadczenie za sobą, robiłeś jakieś zlecenia(?) to raczej sam powinieneś być w stanie określić swoją pracę, na ile się cenisz, ale już Ci mówiłem jeżeli będziesz robił to co lubisz i cały czas się uczył to na pewno wyjdziesz na tym dobrze.
+Quote Post
szypi1989
post 8.07.2012, 17:44:00
Post #4

-----

niewiem na ile potrafie,to co sie uczyłem to sie uczyłem,chce sie dalej uczyć,nie jestem fachowcem lecz amatorem.
Poprostu sie zastanawiam czy sie opłaca skoro są takie opinie,z początku nikt nie zarobi dobrej kasy,ale jak mam poświęcać duzo czasu i cały czas mieć lichą pensje no to chyba rozumiecie mnie.Narazie jak mam czas to analizuje kody,chociaż niemam dość sporo czasu,pracuje i studiuje zaocznie.
Nie wymagam dużych zarobków,no ale jak mam uczyć się sporo i zarabiać 1500 złotych no to bardzo dziękuje za takie szanowanie ludzi.
Bo chyba jest to zawód który wymaga wiedzy.
Aha i nie czepiajcie się mojego języka polskiego,bo jestem w tym słaby:))heh

Ten post edytował szypi1989 8.07.2012, 18:03:35
+Quote Post
!*!
post 8.07.2012, 18:00:28
Post #5

-----

1. popracuj nad wysławianiem się, to na początek
2. jakie artykuły?
3. koder, to nie to samo co programista
4. koder php zarabia od 2.500 do nawet 6.000zł w zależności od umiejętności/stażu/stanowiska
5. branża IT jest dość szeroka.

--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
+Quote Post
szypi1989
post 8.07.2012, 18:22:42
Post #6

-----

Dobra,rozumiem.Niema co narzekać tylko trzeba brać się do roboty.Tylko przykro mi jest że nie potrafią docenić ludzi,niewiem jaka jest prawda ile tak naprawde ma programista php.Naradzie chce jeszcze się rozwijać ,ponieważ studiuje i pracy napewno naradzie nie zmienię na programistę.Wiem tylko jedno że niechcę aby po latach nauki okazało się że zmieniłem dobrą pracę spawacza na zawód programistę php,mysql w którym okaże się że będe zarabiał marne grosze jak dużo ludzi w dzisiejszych czasach po różnych wyższych uczelniach.
+Quote Post
Szymciosek
post 8.07.2012, 18:24:00
Post #7

-----

Cytat(!*! @ 8.07.2012, 19:00:28 ) *
1. popracuj nad wysławianiem się, to na początek
2. jakie artykuły?
3. koder, to nie to samo co programista
4. koder php zarabia od 2.500 do nawet 6.000zł w zależności od umiejętności/stażu/stanowiska
5. branża IT jest dość szeroka.

3. Rozwiniesz koder i programista ?
4. Ile zarabia koder, ile programista ?
+Quote Post
szypi1989
post 8.07.2012, 18:32:24
Post #8

-----

no rozwinę.Koder to osoba która piszę w php dla zwykłych stron www,a programista php to osoba która pracuja nad większym projektem takim jak facebook,nk,pisze obiektówce,umie analitycznie podejść do problemu,rozwija aplikację.No chyba się nie mylę?.Ile zarabia koder a programista,niewiem.
+Quote Post
!*!
post 8.07.2012, 18:39:48
Post #9

-----

Cytat(szypi1989 @ 8.07.2012, 19:32:24 ) *
no rozwinę.Koder to osoba która piszę w php dla zwykłych stron www,a programista php to osoba która pracuja nad większym projektem takim jak facebook,nk,pisze obiektówce,umie analitycznie podejść do problemu,rozwija aplikację.No chyba się nie mylę?.Ile zarabia koder a programista,niewiem.

Nie do końca.

Programista to ktoś kto bezpośrednio, lub pośrednio jest szefem kodera wink.gif to on ustala w jakim kierunku ma iść aplikacja, planuje cały mechanizm jej działania, jak już wszytko zostanie obmyślone, przeanalizowane, wtedy daje cały plan do kodera, a ten przetwarza to na kod i efekt końcowy. Koder nie ma zastanawiać się nad tym czy "1 jest lepsze od 7", tylko ma zrobić to, co mu dano.
W PL nie ma solidnego rozdziału, co jest błędne programista=koder.

Jaka jest różnica w zarobkach? Zależy od obowiązków, programista zarabia więcej, to zrozumiałe.

--------------------
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
+Quote Post
szypi1989
post 8.07.2012, 18:46:08
Post #10

-----

Html i css ,to jest programista,moje zdanie jest inne,przecież html moim zdaniem to nie jest jezyk programowania,to bardziej coś jak jezyk stylu.Takie jest moje zdanie.
Tak samo jest jak ktoś w ofercie pracy pisze "Programista CNC" to tez dla mnie nie jest programistą.
+Quote Post
Lorum3
post 8.07.2012, 18:49:39
Post #11

-----

Mam chyba jakieś nadludzkie moce, ale widząc twój styl pisania i to ile mogę wywnioskować z tych kilku zdań, to tak naprawdę nie potrafisz nic.

Daj sobie spokój chłopie, pazerność na kasę to problem tego kraju.
+Quote Post
!*!
post 8.07.2012, 18:51:36
Post #12

-----

Cytat
Html i css ,to jest programista,moje zdanie jest inne,przecież html moim zdaniem to nie jest jezyk programowania,to bardziej coś jak jezyk stylu.

Dlatego ktoś kto klepie te znaczniki czy nadaje styl, jest koderem. Osoba która mówi "słuchaj, zmień i zrób to tak" zazwyczaj jest programistą, lub niezadowolonym klientem wink.gif

--------------------
+Quote Post
artuross
post 8.07.2012, 18:58:01
Post #13

-----

Czyli jednak miałem rację. Ktoś, kto piszę w HTMLu czy CSSie nie jest programistą, tylko koderem. Żadne z nich nie jest językiem programowania, więc nie można w nich programować smile.gif

!*! - czy nie umiem programować, a nie jestem klientem, a mimo to mówię co kto ma zrobić jestem programistą? Raczej inżynierem programowania lub osobą od działania kodu, chyba, że w programiście zmieściłeś wszystkie te bardziej 'specjalistyczne' pojęcia i tytuły.

Heh, tak, wiem, jestem szefem ^^

Ten post edytował artuross 8.07.2012, 18:58:48

--------------------
Pomoglem? Daj pomogl!
+Quote Post
!*!
post 8.07.2012, 19:00:09
Post #14

-----

Cytat
!*! - czy nie umiem programować, a nie jestem klientem, a mimo to mówię co kto ma zrobić jestem programistą? Raczej inżynierem programowania lub osobą od działania kodu, chyba, że w programiście zmieściłeś wszystkie te bardziej 'specjalistyczne' pojęcia i tytuły.

To jak ktoś nazywa się w zespole, to już inna bajka. Sprzątaczka też może być znana jako konserwator powierzchni płaskich.

--------------------
+Quote Post
rzymek01
post 8.07.2012, 19:10:56
Post #15

-----

Cytat("!*!")
to on ustala w jakim kierunku ma iść aplikacja, planuje cały mechanizm jej działania, jak już wszytko zostanie obmyślone, przeanalizowane, wtedy daje cały plan do kodera

nie zgodzę się z tym,
to o czym piszesz to zawód analityka, a nie programisty, programista pisze po prostu kod, programuje, jak sama nazwa wskazuje, a to czy robi to bezmyslnie, czy twórczo, to jest już inna sprawa

--------------------
:]
+Quote Post
szypi1989
post 8.07.2012, 19:19:26
Post #16

-----

widzę że sami tutaj się nie znacie,jeden kłóci sie z drugim.Każdy ma inne zdanie,html i css to jest waszym zdaniem programowanie?,to są języki które umie gimnazjalista.
artuross widzę że gadasz głupoty.Uważasz html i css za język programowania? przecież takich rzeczy uczą już w 1 klasie gimnazjum smile.gif
A !*! widzę ma pojęcie.Oczeźwiłeś mnie kolego.Html i css to jest koder tak jak wspominałem na początku a nie programista,zgadza się?

Ten post edytował szypi1989 8.07.2012, 19:23:13
+Quote Post
artuross
post 8.07.2012, 19:25:18
Post #17

-----

Cytat(szypi1989 @ 8.07.2012, 20:19:26 ) *
artuross widzę że gadasz głupoty.Uważasz się za kogoś umiejąć html i css? przecież takich rzeczy uczą już w 1 klasie gimnazjum ?

1. Czytaj uważnie.
2. Mnie nie uczyli.
3. Ciebie widocznie nie uczyli j. polskiego.
4. Czytaj uważnie jeszcze raz.
5. Póknij się mocno w głowę.

A tak na marginesie, tak, uważam się za kogoś znając dobrze HTML i CSS. Nawet niedawno na pewnym forum pewien mega mądry programista zwyzywał mnie, iż powiedziałem, że HTML5 i CSS3 to nie jest standard. Tak, faktycznie, szkoda, że ten sam programista używał HTML5 tylko z !doctype, a wszystko, dosłownie, każdą rzecz, którą mógł spokojnie zrobić w CSS3 (a wiadomo, że HTML5 używa się wraz z CSS3 i odwrotnie, choć niekoniecznie)w JavaScript (przy czym HTML5 też w kodzie strony nie widziałem zbyt wiele).
Ty robisz to samo. Pozdrawiam

A teraz póknij się jeszcze mocniej w głowę, bo cytuję Twoją własną wypowiedź (jeśli źle zrozumiałem jej treść - wiń siebie!):
Cytat
Html i css ,to jest programista,moje zdanie jest inne,przecież html moim zdaniem to nie jest jezyk programowania,to bardziej coś jak jezyk stylu.Takie jest moje zdanie.

Ten post edytował artuross 8.07.2012, 19:26:48

--------------------
Pomoglem? Daj pomogl!
+Quote Post
szypi1989
post 8.07.2012, 19:39:57
Post #18

-----

artuross sory to nie do ciebie:) chodzi mi o lorum3.

Dla mnie nie liczy się teoria lecz praktyka ,jeśli ktoś siedzi na tym forum to znaczy że coś potrafi i jest dla mnie szanowanym człowiekiem ,ponieważ stara się,przegląda coś a nie włóczy się po mieście i zbija bąki:)))

Ten post edytował szypi1989 8.07.2012, 19:52:03
+Quote Post
!*!
post 8.07.2012, 19:41:09
Post #19

-----

Cytat
,jeśli ktoś siedzi na tym forum to znaczy że coś potrafi

Mocne biggrin.gif Cały dział przedszkole Ci dziękuje.

--------------------
+Quote Post
szypi1989
post 8.07.2012, 19:53:06
Post #20

-----

W sumie "przedszkole" to już inny temat:))

Cytat(Lorum3 @ 8.07.2012, 19:49:39 ) *
Mam chyba jakieś nadludzkie moce, ale widząc twój styl pisania i to ile mogę wywnioskować z tych kilku zdań, to tak naprawdę nie potrafisz nic.

Daj sobie spokój chłopie, pazerność na kasę to problem tego kraju.

Ty sobie daj spokój.Jeśli html to dla ciebie język programowania to przenieś się na przedszkole pierw.A arturossa przepraszam,ponieważ nie był to post o tobie:) Pomyliło mi się z kolegą LORUM3 który uważa że html to jest język programowania:)

Ten post edytował szypi1989 8.07.2012, 19:55:53
+Quote Post

7 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.07.2025 - 12:03