![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, od jakiegoś czasu piszę szkielet dla aplikacji. Wiem, że to wynajdywanie koła na nowo, ale uznaje to za naukę. Cała aplikacja znajduje sie pod linkiem na dole. Proszę o ocenę kodu, na co mam zwrócić uwagę, co robię źle a co jest ok. Tylko proszę bez zbędnych stwierdzeń "po co Ci to, lepiej zajmij się czymś pożytecznym" - a nauka to nie pożytek?
Próbowałem pisać wszystko należycie dla PHP 5.3 wzwyż. Zastosowałem minimalnie dostosowany wzorzec MVC, DependencyInjection (wiem, że to może być katastrofa więc prosze o opinie), podział na komponenty oraz monstrualnę konfigurację. Nie przestraszcie się wglądając do pliku config.php, wszystko jest po mojej myśli. Zdaję sobie sprawę, że to nie jest ukończone nawet w 50%. Muszę jeszcze poprawić zarządzanie bazą danych oraz użytkownikami, tak samo musze pomyśleć nad usunięciem zbędnego kodu z klasy Kernel, ale na tą chwilę wszystko działa. W razie jakich kolwiek pytań chętnie na nie odpowiem. Link do pliku *.zip: LINK |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- jak coś pakujesz, to spakuj cały katalog a nie jego zawartość
- co to jest? Cytat //============================================================================== //============================================================================== To chyba powinna zastąpić dobra dokumentacja kodu Nie bardzo rozumiem podział... - Dlaczego w katalogu /web jest index.php? - w katalogu Application jest View, ale nie ma models, controlers? Czy to działa z podziałem na katalogi, jeśli tak, to "Components" niewiele mówi. - jak wczytujesz klasy? Widzę że masz coś takiego jak Kernel, ale nie bardzo wiem, czy te spl można rozbudować. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Będę pamiętał
2. Z przyzwyczajenia wstawiam żeby oddzielić metody. Ich opis przeważnie jest tam gdzie powinien. Wiem, że nie umiem dokumentować... 3. To miał być podział. Planowałem w katalogu web jeszcze trzymać cache ale wątpię, żeby to był dobry pomysł. Jakieś wskazówki? 4. W katalogu Application/View są główne widoki, które są sklejane z innymi. Te inne znajdują się np. Application/Components/Publications/View 5. Na razie używam czystej funkcji ale mam zamiar napisać klasę do ich ładowania. "...ale nie bardzo wiem, czy te spl można rozbudować." - Tzn? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SPL głównie powstało po to aby się nie ograniczać. Dajesz możliwość utworzenia własnych namespace/śceiżek do klas? Jak ktoś będzie chciał dodać np. smarty, to jak to będzie u Ciebie?
Cytat 2. Z przyzwyczajenia wstawiam żeby oddzielić metody. ale po co? Żeby lepiej były widoczne? w ostatniej klamrze metody daj } // end function blebleble() nie potrzebne są takie znaczki. Cytat 4. W katalogu Application/View są główne widoki, które są sklejane z innymi. Te inne znajdują się np. Application/Components/Publications/View Tylko po co wtedy jest ten katalog tam? Skoro i tak wczytujesz z Application/Components/Publications/View -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Smarty to system zarządzania Widokami czy tez templatkami, więc wystarczy, że doda główna klasę Smarty jako serwis, zaimplementuje odpowiedni interfejs i ustawi nazwę serwisu w pliku konfiguracyjnym. Można też zamiast implementacji interfejsu przez klasy Smarty napisać pośredniczącą klasę i ją ustawić jako serwis itd. Każdy system tempatingu musi implementować interfejs, aby mógł współdziałać.
Ogólnie rzecz biorąc, to gdy mamy kontroler, i ten zwraca definicję widoku, składa się ona z widoku należącego do danego komponentu, w tym przypadku będzie to jakiś widok z Application/Components/Publications/View, a opcjonalnym parametrem jest nazwa głównego widoku, do którego wklejana jest treść tego mniejszego widoku z naszego komponentu. EDIT Mój błąd polega na tym, że zapomniałem o używaniu zewnętrznych bibliotek, które przecież mają własne namespaces. Musze napisać "ładowarkę". Ten post edytował adbacz 8.07.2012, 15:43:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Czemu nie PDO?! D: |
|
|
![]()
|
|
Bo kiedyś napisałem klasę i uzyłem ją tutaj. Z resztą w pierwszym poście: "Muszę jeszcze poprawić zarządzanie bazą danych"...
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 23:43 |