![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2012 Skąd: Hogwart Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. W czym została napisana taka gra jak: http://panfu.pl/ - http://mybrute.com/ - http://www.die2nite.com/
Wiem, że na pewno PHP + MySQL, ale nie potrafię ogarnąć czy to Java, JS, AJAX, a może Flash. 2. W czym najlepiej stworzyć coś podobnego do Panfu/MyBrute? Proszę o nie pisanie nie dasz rady, nie marnuj czasu itp. Mam teraz wakacje więc czas na prawdę rozpocząć porządne szlifowanie języka. Znam HTML, CSS, podstawy PHP i MySQL i troszkę Flashu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 5 Dołączył: 8.12.2011 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie mieszanka action scriptv
-------------------- if($problem == 1)
{ header("Location: http://www.forum.php.pl"); } else { thinking(); } |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już o to pytałeś... ba nawet dostałeś odpowiedź
spamer. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2012 Skąd: Hogwart Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up
To było co innego. @topic Odpowie ktos? Ten post edytował Deotho 7.07.2012, 22:25:38 |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
chyba javascript + css3 + css5
|
|
|
![]()
|
|
Chyba - domyślać to ja też się mogę. Chodziło mi o sprecyzowanie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
99,9 % procent gier jest napisanych w tych samych jezykach wiec po co pytasz? jak nie flash to js/jquery
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to zmieni w czym są napisane? Chcesz pisać klona? Skoro znasz język jakiś to go używaj.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Deotho, a dlaczego nie mogłeś kontynuować w poprzednim temacie? Jak będziesz chciał zapytać o konstrukcję innej gry założysz kolejny temat
![]() Co do samego pytania... zanim zabierzesz się za grę, proponuję opanować w znacznym stopniu wybrany język. Bo może się okazać, że zamiast pisać grę, będziesz siedział i dokształcał się z podstaw na bieżąco - co uwierz mi jest bardzo słabym rozwiązaniem, zwłaszcza przy sporym projekcie. Błędy w projekcie, popełnione już na starcie mogą wymusić na Tobie przepisywanie kompletnego skryptu na nowo. Jedyne co można Ci poradzić to nauka języka, w przypadku php - od kompletnych podstaw programowania strukturalnego, przez operacje na plikach, bazach danych po OOP. Do tego trochę wiedzy z zakresu wzorców projektowych. Jeżeli to Cię zniechęca, to lepiej zająć się czymś innym. W innym przypadku - powodzenia! ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takich grach trzeba rozgraniczyć aplikację serwera i klienta. Serwer zazwyczaj pisze się w PHP, Javie a nawet w C++, wszystko zależy od skali projektu, założeń, siły produkcyjnej itd. Przy pisaniu klienta gry mamy w zasadzie w tej chwili 4 możliwości:
HTML5+CSS3+JS, Adobe Flash, Java (jako plugin), Silverlight. Pierwsze rozwiązanie powoli wypiera pozostałe (HTML5+CSS3+JS obsługuje większość smartfonów i tabletów), więc jeśli chodzi o aplikacje klienta, to radziłbym się skupić właśnie na nim. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zacznij od scenariusza gry, żeby wiedzieć co musi realizować przeglądarka, a co serwer? Gdy będziesz to wiedział to już łatwiej określić jakiej będziesz potrzebował technologii czy języka programowania.
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Ja Ci napisze jeszcze tak skoro Ty chcesz pisac gre... takich gier jak np. smeet.com nie pisze jedna osoba a zespol conajmniej kilkunastu osob, spolki ktore zatrudniaja ludzi i inwestuja grube tysiace jak nie miliony, sam taka gre pisalbys 10 albo wiecej lat a i tak to by sie nie trzymalo kupy. Samemu mozesz jedynie napisac prosta gierke w ktora nikt nie bedzie gral lub w 5 minut zalozyc kolejna gre w stylu mafia.
Tak czy inaczej zycze powodzenia ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:20 |