![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 16 Dołączył: 25.05.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam chicałbym zasięgnąć waszych opini na temat tych dwóch for, interesują mnie opinie profesjonalistów oceny oskryptowania, ich ewntulanych bugów itd, komentarze w stylu "phpbb jest lepsze bo łatwiej się instaluje" czy "ibp jest lepsze bo ja używam" są raczej chybione.
Proszę też każdego kto wyrazi swoją opinię o przytocznie żetelnej argumentacji. pozdrawiam, fiszol Ten post edytował fiszol 18.08.2004, 13:10:29 -------------------- \o/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Obawiam się, że będę nie do końca obiektwyny, bo to ja byłem jedną z osób, które zadecydowały, żę forum.php.pl jest oparte o IPB, tak więc łatwo się domyśleć, które forum wolę;)
Przyczyny? kod IPB jest 'lepszy', łatwiejszy do przebudowy, edycji i poprawek. W efekcie łatwiej uniknąć wielu niebezpieczeństw, i łatać ewentualne dziury. Samo IPB chodzi również szybciej, i chyba optymalniej wykorzystuje bazę danych. Łatwo tworzy się i edytje również jego templatesy. Mimo to BB ma wiele zalet, których nie udało się jeszcze w pełni uzyskać w IPB. Ma nieco przyjaźniejszy interfejs, lepiej dopracowaną wersję polską, instalowaną w pełni z poziomu instalatora, oraz bardzo dużą ilość dodatków. Tak więc wybór nie jest łatwy, i dużo zależy od tego, do czego chcesz to forum wykorzystywać, oraz ilość modyfikacji, które planujesz zainstalować. Musisz również pamietać o tym, by, jeśli zdecydujesz sie na BB, by zainstalować wszystkie łatki i aktualizacjie, które nie zawsze są dołączone do paczki instalacyjnej. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 16 Dołączył: 25.05.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak się składa że korzystam z obu ;-)
http://www.mu-adalon.prv.pl /moje prywatne, phpbb 2.0.4 oraz http://www.mu.xp.pl /nie przezmnie postawione, ale obecnie jestem tam adminem do phpbb jestem przyzwyczajony, w acp ipb czuję się nieswojo, jednak niewiem czemu zaczęłem się zastanawiać nad konwersją phpbb do ipb, i głównie dlatego ta sonda... pozdrawiam, fiszol -------------------- \o/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2003 Skąd: z epoki lodowcowej Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tez sie ostatnio zastanawialem nad IPB ale jak sobie przypomnialem ile dodatkow poinstalowalem/dopisalem w phpbb to mi sie szybko odechcialo
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A gdzie jest jakas polska strona o IPB
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 121 Pomógł: 1 Dołączył: 4.01.2004 Skąd: Jawor Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- www:
WebMind.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
można również zauważyć że ipb generuje mało zapytań do db. Ok. 10, a phpBB (gdzieś na foru widziałem licznik na dole strony) ok 120
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://phorum.org (3 bo 5 jak ostatnio patrzyłem za bardzo poszło w DIViasty wygląd
![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Ta sonda jest troche na nic
![]() ic zrob sonde na phpbb.pl i zobaczysz co wygra ;-) Musisz to robic na jakims teutralnym gruncie Moj glos na ipb |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Strzałka @ 2004-12-02 18:09:34) można również zauważyć że ipb generuje mało zapytań do db. Ok. 10, a phpBB (gdzieś na foru widziałem licznik na dole strony) ok 120 ![]() zalezy ktora wersja, 2.0.0 mozna uzywac -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 335 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(hwao @ 2004-12-02 20:11:42) Ta sonda jest troche na nic ![]() ic zrob sonde na phpbb.pl i zobaczysz co wygra ;-) Musisz to robic na jakims teutralnym gruncie Moj glos na ipb Zgadzam się z Hwao ! Nasze forum używa IPB więc większość będzie popierać ten skrypt. Musisz zrobić ankiete gdzieś indziej... przemyśl, poszukaj gdzie taką ankiete możesz zamieścić. OT hmm, Hwao zauważyłem że w prawie każdym temacie na który odpisujesz twoje posty są najmądrzejsze ... Einstein z ciebie normalnie ... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fakt, faktem, że na Forum opartym o jeden ze skryptów cięzko będzie znaleźć obiektywną opinię.
Jako deweloper IPB a także phpBB (dawno temu) powiem, że dla IPB pisze się łatwiej. Wykorzystuje ono OOP dla PHP4, co w gruncie rzeczy może nie jest świetne, ale zapewnia jakąś tam dozę enkapsulacji, co z kolei zapewnia łatwiejsze dopisywanie modyfikacji i większe bezpieczeństwo. Uważam, że to jedna z największych zalet IPB. Gorszy natomiast jest Panel Administracyjny. Dla niewprawionych może się on wydać skomplikowany i początkowo trudniej się w nim poruszać. Na pewno dużą wadą jest brak tłumaczenia Admina, a tłumaczenie wersji 1.3 nie jest do końca doskonałe. Mimo to ja jestem za IPB... ;-) -------------------- Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście głosuję na IPB. Jest dużo lepiej rozbudowane i nikt (z tego, co ja wiem) nie wykrył w nim żadnej poważnej dziury. Na phpBB było już ich dosyć dużo. Można było nawet w pasku adresu wygenerować kod niszczący bazy danych forum...
Ten post edytował Vertical 3.12.2004, 11:49:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Vertical @ 2004-12-03 10:48:55) Oczywiście głosuję na IPB. Jest dużo lepiej rozbudowane i nikt (z tego, co ja wiem) nie wykrył w nim żadnej poważnej dziury. Na phpBB było już ich dosyć dużo. Można było nawet w pasku adresu wygenerować kod niszczący bazy danych forum... A gdzie można o tym poczytać więcej? ![]() BTW. Głosuje oczywiście na IPB ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
@scarface: na forum nie mowimy o dziurach, lecz powiem ze uzycie jej jest banalne i w sumie mozna zrobic co tylko sie zywnie podoba od dodanie sobie uzytkownika z admiem do wywalania calosci.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
osobiscie jestem za IPb - mam na loclahoscie i robi wrazenie - czystosc kodu
![]() ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 20:30 |