![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pytanie odnosnie użycia dekoratorów przy tworzeniu formularza za pomocą Form Elements. Jeden z layoutów jest przygotowany do pracy z urządzeniami mobilnymi z użyciem jQuery Mobile i mam problem z datą urodzenia. To są 3 inputy typu select, które muszą się zawierać się w jednym <fieldset> i dodatkowo zawierać instrukcję data-role="controlgroup", czyli całosć będzie wyglądała następująco: <fieldset data-role="controlgroup" data-type="horizontal"> ..... </fieldset> Czy jest to możliwe do osiągnięcia za pomocą dekoratorów? Pozdrawiam, |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nikt nie każe korzystać ze standardowego renderowania formularzy - jest to tylko dla wygody, no można coś tam czasem dekoratorem dziergać. Ale jeśli chcesz za pomocą dekoratorów zmieniać cały HTML to odradzam - napocisz się i specjalista od front-endu będzie miał potem problem. Najlepiej użyj po prostu własnego widoku, przecież z obiektu formularza możesz pobrać co trzeba.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie do końca rozumiem/zgadzam się z przedmówcą...
Jeśli używasz zenda i chcesz mieć to ładnie poukładane to wystarczy utworzyć jakiś nowy element w formie i przypisać do niego odpowiednio szablon html
w ten sposób możesz tworzyć sobie widoki html zupełnie dowolne... obsłuż w nich jedynie te dane, które przekazujesz do elementu (np label itp). Jeśli przekazujesz jakieś dane do tego pola to w skrypcie widoku zamień np. date "2012-07-06" odpowiednio tak by do tych selectów wrzucić części daty (rok,miesiąc,dzień). Przy odczycie forma (wysłaniu post'a) możesz nadpisać metodę forma isValid i dodać w nim sprawdzanie tego pola. Jak dobrze pokombinujesz to jest proste i skuteczne. i zachowujesz w pełni użycie formów, które same się sprawdzają itd... ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, że można przypisać widok do elementu formularza ale tutaj problem jest, by zamiast:
Wyświetlić np. tak: Można też poszczególne elementy formularza: Innego sposobu by zaimplementować szybko gotowy kod HTML formularza nie znam. Chyba, że faktycznie chodzi tylko o jeden element. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.08.2025 - 02:18 |