![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich
Cały problem polega na utworzeniu pliku wykonywalnego, który:
![]() Na zakończenie dodam, że PHPGTK odpada - program musi być pojedynczym EXEkiem... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2003 Skąd: z epoki lodowcowej Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak lizałeś pascala to może teraz weź się za Delphi ? Istnieje wersja personal, tylko nie wiem jak w licencji wyglada sprawa freeware.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Listę kompilatorów masz tutaj :
http://www.bloodshed.net/compilers/index.html Język: C/C++ (te okienka to np. WinAPI jeśli nie ma jakiś klas w komiplatorze ułatwiających sprawę ![]() Np. kompilator stąd: http://www.bloodshed.net/devcpp.html Skąd się uczyć? Pożyczyć książkę, a potem studiować pomoc ![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może pascal?
http://www.vpascal.com -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Bakus @ 2004-08-18 05:19:00)
Proponuje C#. Dlaczego ? Bo jest wbrew pozorom prosty do nauczenia. Dzieki .NETowi udostepnia latwe mechanizmy do dzialania na plikach. Jest darmowy - wystarczy sciagnac .NET Framework SDK (jest w nim min. kompilator z lini polecen). Oczywiscie mozna go bez problemu redystrybuowac. Ma tylko jedna wade - potrzebuje .NET Framework, ktory trzeba sciagnac ze stron MSa. Cytat(Bakus @ 2004-08-18 05:19:00)
http://www.microsoft.com/poland/developer/...c/gscsharp.aspx http://www.developer.com/net/csharp/articl.../10918_925741_1 (na ostatniej stronie podane jest jak zkompilowac program z lini polecen) http://msdn.com <------ tutaj znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania dotyczace c# ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od Longhorna .NET Framework ma byc juz zintegrowany z systemem, wiec bedzie latwiej.. a sama platforma ma duzy potencjal, a i programy pisze sie bardzo latwo, do wiekszosci podstawowych rzeczy sa bardzo wygodne klasy, wiec pisze sie raczej wysokopoziomowo.
Jako darmowe IDE (bo VS.NET raczej takim nie jest ?) polecam SharpDevelop. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodam jeszcze, ze SharpDevelop posiada polski interfejs
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 204 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2003 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat program musi być pojedynczym EXEkiem... Czy to znaczy, że JAR odpada? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2003 Skąd: z epoki lodowcowej Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w .net program nie jest pojedynczym exe'kiem - potrzeba do niego jeszcze ~25 MB runtime'a
![]() bodajze juz w windows 2003 .net jest standardowo instalowany. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co jakieś .NET do czegos tak prostego?
![]() VPascal jest za free, pod linuksa, windowsa i os2. Plik wynikowy zmieście sie pewnie w kilki kB. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Muszę przyznać, że nie spodziewałem się aż tak wiekiego odzewu...
![]() Sądząc po screenie z http://www.icsharpcode.net/opensource/sd/ stworzenie takiego programiku w C# będzie zabawą... Hieh... jak EXEk będzie za duży, to zobaczymy jak mi pójdzie z VirtualPascal'em ![]() Seth: Masz jakieś ebooki o C# ? Aktualizacja: C# pomimo olbrzymich możliwości o jakich czytałem (np. projekt "mono") jest bardzo ubogo udokumntowany w języku polskim... Z tąd moje kolejne pytania w tym wątku:
Ten post edytował Bakus 19.08.2004, 04:03:13 -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 204 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2003 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam 3 eBooki, mogę przesłać emailem na Twój koszt!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2005 Skąd: Laskowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich i przepraszam za wykopywanie tematu no ale
![]() Mam programik zrobiony właśnie za pomocą SharpDevelopera i chciałbym go troche zmodyfikować. Czy da się to jakoś zrobić? dodam że programik zawiera się w ważącym ok. 20kB pliku *.exe. Innych plików nie mam, tylko jeden plik *.exe. Idzie coś z tym zrobić?? Jeżeli cokolwiek zmienie. np. chociażby w notatniku to program nie uruchamia się. Wystarczy że zmieni się data modyfikacji i już nie rusza. Poradźcie coś. Piszcie tu albo ew. na GG 2940703 Pzdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego Co mi się wydaję, choć nie jestem pewien, to exe jest wynikiem kompilacji do języka Assembler. Możesz poszukać w sieci Deassembler'a, który spowrotem przekompiluje exe do postaci kodu w języku, w którym został ten program napisany.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli nie został, w jakiś ciekawy sposób, zabezpieczony przed deasamblacją
![]() ![]() Co do postu Bakusia - ja mimo wszystko zrobiłbym to w Delphi, wystarczyła by chociażby wersja 2.0, która gdzieś kiedyś była na jakimś krążku Enter'owym za darmo. Oprogramowanie developerskie wchodzące w skład środowiska VS .NET i pracujące pod tymże wydaje mi się dla tak małych programików nieco przesadzone. Każda osoba uruchamiająca program musi instalować w swoim systemie .NET Frameworke'a jak wspomniał Seth (choć niedługo będzie to pewnie standardem), a sam pakiet Visual Studio to moloch - stworzony raczej dla dużych aplikacji. Delphi, albo czysty Turbo Pascal. -------------------- pozdrawiam
wojtek obst wojtek obst blog - webmastering, PHP, środowisko .NET, AJAX |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@eliasz
Jeśli nigdy nie bawiłeś się assemblerem, to nawet się za to nie zabieraj. Opanowanie podstaw i zrobienie własnego prostego programu w assemblerze jest dla większości nie do przejścia, a co dopiero rozgryźć czyjś kod w assemblerze, bez komentarzy, bez znajomości assemblera. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(tiraeth @ 2005-04-28 06:27:56) Z tego Co mi się wydaję, choć nie jestem pewien, to exe jest wynikiem kompilacji do języka Assembler. Możesz poszukać w sieci Deassembler'a, który spowrotem przekompiluje exe do postaci kodu w języku, w którym został ten program napisany. A czy to przypadkiem nie jest .NET-owski bytecode ?;] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Bakus: Polecam C++, Kompilatorów jest masa, programik będzie maly, pójdzie na każdym windowsie, a jak kod nie bedzie miał zbędnych bajerów to i na Linuxie go skompilujesz. Martwi mnie to okienko
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podobnie jak @sztos polecam C++ dlaczego wszedzie dziala, nie wazne jaki system no chyba ze uzywasz funkcji niestandardowych. Odnoscnie .NET to pliczek ktory wazy np 20kB potrzebuje frameworka (np dla C#) o znacznie wikszej wadze. Jesli chesz to szybko napisac to ok, ale radzilbym C lub C++.
@Eliasz C# mozna przywrocic do postaci kodu jaki napisales. Sa gotowe narzedzia i wcale to nie bedzie assemblerowy kod. @nospor Z tym sie zgadzam, chociaz bardzo dobrze wspominam kilka lat edukacji assemblera na 51 (hehehehe). @tiraeth Jesli cos zostalo zapisane w postaci kodu assemblera to jeszcze nikt nie wymyslil czegos takiego jak deassembleracja do postaci kodu w jakim napisales. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@SongoQ no ja też assemblera lubilem. Jako jedyny z grupy wiedzialem co piszę
![]() ![]() Ten post edytował nospor 28.04.2005, 11:07:22 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 14:06 |