Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Studia informatyczne - wybór specjalności, a późniejsza praca
Tuminure
post 4.07.2012, 08:28:19
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hejka wink.gif
Do końca tygodnia muszę określić się na swoich studiach z wyborem specjalności. Studiuję zaocznie na WSTI w Katowicach, gdzie do wyboru mamy 3 specjalności (z czego wybieramy dwie - główną i poboczną). Do wyboru mam:
  • Grafika komputerowa i budowa multimedialnych serwisów internetowych
  • Inżynieria systemów informatycznych
  • Technologie internetowe i sieci komputerowe
(jeżeli kogoś interesuje to wykaz przedmiotów na specjalnościach jest pod tym linkiem)

Na mojej uczelni wybierane są dwie specjalności - główna i poboczna. Wybór tej pobocznej jednak ma niewielkie znaczenie, gdyż w ostatnich latach (rok temu i dwa lata temu) otwierane były tylko 3 grupy: Grafika + Sieci, Inżynieria + Sieci, a także Sieci + Inżynieria. Domyślam się, że i w tym roku zostaną założone te same grupy.

Wiem, że nikt za mnie nie zdecyduje, na jaką specjalność mam iść - być może jednak ktoś pomoże w dokonaniu wyboru. Sieci odrzuciłem na samym początku - temat mnie zupełnie nie interesuje w przeciwieństwie do pozostałych. Inżynieria systemów informatycznych już z nazwy brzmi trudno. Z jednej strony chciałbym się czegoś na studiach nauczyć i pójść na inżynierię, z drugiej - po tych 4 semestrach mam na tyle dużego lenia, że zastanawiam się nad grafiką (która swoją drogą również mnie interesuje, jednak wygląda na coś co mógłbym łatwo nauczyć się w domu).
Zastanawia mnie jak ważne dla pracodawcy w Polsce, a także w reszcie europy jest to, jaką specjalność skończyłem? Czy wybór grafiki nie będzie po prostu zmarnowanym czasem dla osoby, która lubi pisać w PHP (a także ogólnie interesuje się innymi językami programowania)?

PS. Wiem, że zaraz obok jest inny wątek dotyczący studiów, jednak ten dotyczy chyba wystarczająco innej rzeczy, by założyć nowy wink.gif.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.08.2025 - 18:41