![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2 funkcje:
oraz wywołania:
Dla funkcji tytul() dostaję na stronie prawidłową wartość z bazy, czyli tytuł, dla drugiej pojawia mi się link zamiast wartości z bazy. Gdzie leży błąd? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 22 Dołączył: 22.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przypadkiem powodem tego nie jest to że w obie funkcję przypisujesz do $title ?
-------------------- Sorka za błędy ort. jak coś dajcie znać na PW to popoprawiam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że swoje dwa zapytania możesz zastąpić jednym. Będzie to bardziej odpowiednie dla skryptu i oczywiście szybsze.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przypadkiem powodem tego nie jest to że w obie funkcję przypisujesz do $title ? no ale title musi być jedną zmienną, bo dotyczy tego samego elementu na stronie Wydaje mi się, że swoje dwa zapytania możesz zastąpić jednym. Będzie to bardziej odpowiednie dla skryptu i oczywiście szybsze.
użyłem else ale efekt jest ten sam niestety :/ nikt nie pomoże? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak byś powiedział co dokładnie mają zwracać zapytania, a co zwracają byłoby łatwiej.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No tak jak pisze w pierwszym poście - tytul() zwraca mi prawidłowy title dla podstrony z bazy, ale już nazwa_kat() zwraca link podstrony a nie title z bazy - a linku nigdzie w bazie nie ma, więc jest to pewnie jakiś typowy błąd w konstrukcji, ale ja go nie potrafię znaleźć.
|
|
|
![]()
|
|
Pokaż cały kod.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Im więcej dasz, tym szybciej zlokalizujemy błąd.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
index.php:
funkcje.php:
kategorie.php:
|
|
|
![]()
|
|
Spróbuj takiego kodu:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Spróbuj takiego kodu:
nadal wyświetla linki :/ nadal wyświetla linki :/ nikt nie ma pomysłu? bo siedzę nad tym też, ale jesetm za cienki z php by to rozwiązać :/ |
|
|
![]()
|
|
A co pokazuje Ci var_dump? Przy jednym i drugim pytaniu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w jakim sensie zwraca link? jaki link? przy okazji, dodaj or die(mysql_error()); do mysql_query, może jakiś błąd wywala
![]() -------------------- pretty as a shit.
|
|
|
![]()
|
|
A co pokazuje Ci var_dump? Przy jednym i drugim pytaniu. var_dump dla zmiennych $nr1, $nr zwraca dla nazwa_kat() NULL, NULL a dla funkcji tytul() jest to kolejno NULL, string(2) "40" string(52) i title jest tutaj prawidłowo wczytany z bazy, nie wiem czemu dla dobrego zapytania z poziomu bazy funkcja nazwa_kat() daje takie wartości, może trzeba ją napisać inaczej. w jakim sensie zwraca link? jaki link? przy okazji, dodaj or die(mysql_error()); do mysql_query, może jakiś błąd wywala ![]() dodałem ten warunek ale nie zwraca żadnych błędów, mówiąc link mam na myśli że pokazuje w wtedy zamiast wartości z bazy link do podstrony, ale gdy usunąć te 2 warunki to w obu przypadkach zwraca linki. odświeże, może ktoś będzie miał jeszcze pomysł |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wrzuć samo zapytanie w np. phpmyadmin i zobacz co zwraca. Nie mam w ogóle pojęcia skąd miało by Ci tu wziąć link, trzymasz w bazie linki? masz jakąś funkcję generującą linki? nic się nie bierze samo z siebie.
Edit: piszesz, że var_dump zwraca NULL, to w końcu pojawia się jakiś link, czy nic? skoro jest NULL to nie może być żadnego linka. Ten post edytował krzywy36 9.07.2012, 16:34:28 -------------------- pretty as a shit.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.07.2025 - 02:58 |