![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-TomReader- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
mam formularz: i dwie tabele: 1. `czesci` o polach: ID | NAZWA | MODEL | KATEGORIA 2. `kategorie` o polach: ID | NAZWA Potrzebuję zrobić coś takiego: 1. po kliknięciu w link Dodaj nową chcę aby pojawiło się okienko jQuery (dialog) - w tym okienku muszę mięć pole w którym mogę wpisac nazwę nowej kategorii i mieć przyciski "Dodaj" "Anuluj". 2. Po wpisaniu nazwy i kliknięciu "Dodaj": rekord z nazwą nowej kategorii ma dodać się do bazy mysql -> okienko jQuery automatycznie ma się zamknąc -> a w polu <select> musi dodać się nowy <option> o ID właśnie dodanej kategorii. Ważne jest to aby po dodaniu nowej kategori do selecta wpisane dane w innych inputach (name/model) nie zostały wykasowane. Zamiast dodania nowego optiona w select może być coś innego np. <input type="text" value="nazwa_kategorii" readonly /><input type=hidden name="kategoria" value="4"/> <div>nazwa_kategorii</div><input type=hidden name="kategoria" value="4"/> Prosze o pomoc najlepiej jakiś przykłady bo nie mam zielonego pojecia jak to ugryźć. Próbowałe przerobić formularz z http://jqueryui.com/demos/dialog/#modal-form jednak bezskutecznie (okienko się pojawiało wartośc na stronie się dodawala jednak formularz nie 'zaczesywał' nowo dodanego pola). Z góry dziękuję za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 3 Dołączył: 22.04.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dla mnie ten przykład jest jak najbardziej ok - chyba, że nie do końca zrozumiałem o co Ci chodzi...
napisz co dokładnie chciałbyś przerobić w tym formularzy jQuery to pewnie szybciej Ci pomożemy, w innym wypadku nikt nie będzie ślęczał i pisał Ci skryptów lub ich szukał za Ciebie ![]() -------------------- Prywatny blog -> cupial.com.pl
|
|
|
-TomReader- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Absolutnie nie chodzi mi o to aby ktoś pisał za mnie skrypty ![]() ![]() napiszę tak jak robiłem na przykładzie z modal-form ze strony jquery-ui. mam formularz na stronie (screen1) ->klikam dodaj->pojawia mi się okno dialog(screen2) -> wpisuję tam nazwę kategorii -> klikam dodaj -> na stronie dodaje mi się input (screen3)-> klikam Wyślij zapytanie -> w tablicy $_POST nie widzę wartości nowrgo inputa przez co nie mogę dodać tej wartości do bazy. screen1 ![]() screen2 ![]() screen3 ![]() Taki mam kod html
A taki sktyptu:
Mam nadzeję, że to jakoś bardziej nakreśli to czego potrzebuje. Z góry przepraszam jeśli piszę coś nie jasno lub źle, są to moje pierwsze posty na forum. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 4 Dołączył: 25.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podepnę się pod temat, bo mam dokładnie taką samą zagwozdkę.
Chciałbym skorzystać z tego przykładu: http://jqueryui.com/dialog/#modal-form Jedyne czego nie wiem, to w jaki sposób dodać zapytanie mysql bez przeładowywania strony. Bo dodanie do formularza znacznika action="dodanie.php" nie rozwiązuje problemu (przynajmniej tak mi się wydaje, bo nie próbowałem). Po porostu będę przeniesiony do strony "dodanie.php". Myślłem też o dodaniu okienka popup które zaraz po wykonaniu zamknie się automatycznie, ale to trochę przekombinowane. Czy ktoś może mnie naprowadzić na dobrą drogę? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jak chcesz bez przeładowania strony to musisz uzyc AJAX. Skoro uzywasz już jQuery to sprawe masz na dobrą sprawe zalatwioną.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 22:11 |