![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam zamiar zrobić stronę, w której za poprawne wpisanie kodu będzie się dostawało 1 punkt. Ogólnie to myślę, że będzie to tak:
1) robię bazę danych - użytkownicy, hasła, punkty 2) robię oddzielną bazę danych - z kodami 3) gdy użytkownik wprowadzi poprawny kod to wtedy dodaje mu się 1 punkt automatycznie. 4) gdy użytkownik wprowadzi niepoprawny kod to wtedy nic się nie dzieje Tylko jest tutaj parę problemów. Chciałbym aby każdy użytkownik mógł za 1 punkt dodać 1 kod. Jak to zrobić? Coś w stylu rejestracji tylko do bazy z kodami? Druga sprawa to jak zrobić, aby weryfikowało czy kod jest poprawny i jeśli byłby dobry, aby dodało punkta do bazy z użytkownikami. Czy może zrobić jedną bazę? Nie wiem czy mnie zrozumieliście, mam nadzieję że tak. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Jedna baza z dwoma tabelami - użytkownicy i kody
2. Jeżeli chcesz generować poprawne kody to: - za pomocą funkcji substr() i sha1() utwórz kod - sprawdź unikalność danego kodu - za pomocą zapytania do bazy w razie powtórzenia powróć do substr()+sha1() 3. Zastanów się ile kodów jeden użytkownik, może wykorzystać w X czasie Plan już masz czas na działanie ![]() Ten post edytował CuteOne 3.07.2012, 15:38:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra, updatowanie punktów itp się udało. Teraz problem z tym, aby te punkty pokazywało. Nigdy nie lubiłem sqla.
Niezależnie co wpiszę to wyskakuje na stronie: Resource id #3 . O co chodzi? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 290 Pomógł: 48 Dołączył: 11.05.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuję wam bardzo
![]() Oczywiście poczytam to co podaliście. Zawsze trzeba się czegoś nowego nauczyć ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.08.2025 - 19:11 |