![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 1 Dołączył: 25.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pojawił się u mnie pewien problem, którego za chiny nie potrafię rozwiązać.
W katalogu domowym (/home/user) utworzyłem katalog "workspace", w którym pracuję nad projektami bardziej rozbudowanymi. Chciałem dołączyć owy katalog do Apache poprzez dodanie: Kod Alias /workspace "/home/user/workspace" <Directory "/home/user/workspace"> Options Indexes FollowSymLinks MultiViews AllowOverride All Order allow,deny Allow from all </Directory> do pliku "/etc/apache2/sites-enabled/000-default". (Oczywiście "user" jest zastąpiony moją nazwą użytkownika) Problem w tym, że po wpisaniu w przeglądarkę adresu: http://localhost/workspace otrzymuję błąd 403 Forbidden. Próbowałem nawet z uprawnieniami 0777, ale nadal to samo. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Restartowałeś Apacha
![]() -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 1 Dołączył: 25.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to jest chyba oczywiste.
Resetowałem nie raz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I działa prawidłowo, ponieważ apache domyślnie nie może wczytywać nic poza /var/www musisz zmienić to ręcznie w konfiguracji http://pepisboczek.wordpress.com/2008/12/0...go-uzytkownika/
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
No tak, ale np. phpmyadmin ustawiony w ten sposób chodzi poprawnie:
Kod Alias /phpmyadmin "/usr/share/phpmyadmin"
<Directory "/usr/share/phpmyadmin"> Options Indexes MultiViews FollowSymLinks AllowOverride All Order deny,allow Deny from all Allow from 127.0.0.0/255.0.0.0 ::1/128 </Directory> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale on nie jest w katalogu /home tylko w /usr tu chodzi o prawa dostępu. /home należy do Ciebie, a /usr do roota. I dlatego musisz ustawić, aby /home mógł być widoczny dla serwera, to zostało wyłączone swego czasu ze względów bezpieczeństwa.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Już wiem co jest grane
![]() Apache jest uruchamiany przez usera z grupy www-data, która nie ma dostępu do katalogu home. Jako że jest to serwer domowy, nie widzę potrzeby specjalnego zabezpieczania tego, więc dodam po prostu uprawnienia grupie www-data: Kod $ sudo chgrp -R www-data $HOME
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 20:59 |