![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 10 Dołączył: 8.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem którego nie potrafię logicznie rozwiązać do przycinania dł. stringu używam czegoś takiego problem mam jednak z tym że ucinam niekiedy wyrazy. i treśc brzmi mniej wiecej tak.
Jak to zrobić by dokończyło wyraz lub go wcale nie wypisywało. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 22 Dołączył: 22.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzieś było to już na forum i to stosunkowo niedawno, ale nie chce mi się tego szukać.
Ja bym to zrobił w taki sposób: Nie testowałem, więc nawet nie wiem czy działa ![]() W teorii powinno wynik tego co uzyskasz rozbić na wyrazy ( po spacji ), następnie odwołać się do ostatniego elementu tablicy ( uciętego wyrazu ), zliczyć jego długość dodać do długości 1 ( spacja ) i o tyle uciąć z całości. -------------------- Sorka za błędy ort. jak coś dajcie znać na PW to popoprawiam.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no generalnie należy chyba z explode skorzystać i wyświetlić ile tam sobie chcesz i dodać na końcu porządane "3 kropki"
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 60 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wordwrap nie daje rady z tym zadaniem?
-------------------- there is much to be learned
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A czemu nie skorzystasz z... wyszukiwania ostatniego (strrpos) i pierwszego (strpos) wystąpienia spacji?
![]() 1. Tniesz ciąg, to zapewne pozbywasz się wszelkich pozbywasz się wszelkich formatowań wpierw. Masz więc plain-text. 2. Tniesz go do wymaganej długości. 3. Sprawdzasz czy w uciętym kawałku ostatni znak to spacja lub przesuwasz offset na długość i sprawdzasz czy pierwszy znak to spacja. Obrazowo to pokażę z | jako miejscem trafienia cięcia: jakiś |tekst jakiś| tekst W obu wypadkach masz wtedy spokój i możesz bez problemu ciąć (w pierwszym możesz jeszcze zrobić rtrim). 4. Jeśli trafisz w sytuację, gdy obie liczby wskażą, iż przeciąłeś gdzieś w środku wyrazu, szukasz ostatniego wystąpienia spacji w odciętym kawałku i ów kawałek od początku do wskazanego miejsca bierzesz. Nie bawisz się w takiej sytuacji w explode, liczenie i inne cuda. Ale zwróć uwagę, że to jest rozwiązanie gdy nie masz tagów. Jeśli chcesz zachować formatowanie html, to musisz się ładnie pobawić z tym, by zachował strukturę wyciętych tagów i tu już jest trochę zabawy, aczkolwiek są gotowce w sieci jak to zrobić. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 16:42 |