![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 19.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem prosty czat na podstawie iframe/php/mysql. Wszystko jest ładnie, poza jednym szczegółem ;/ fajnie by było jakby ten iframe się refreshował co parę sekund. Wygooglowałem jedynie możliwość użycia:
Ok. Refreshuje stronę, tylko brzydko się wczytują tabelki itp. pomyślałem więc, o preloaderze, lecz jednak nie umiałbym go tu zastosować ;/ . Więc teraz pytanie do was, jak inaczej zrefreshować chat? (w ogóle było by świetnie jak by było jak na facebooku ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
słowa klucz: ajax, jQuery.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 6 Dołączył: 28.10.2009 Skąd: że znowu... Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $(".chat").show("fast").load("/rozmowa.php).show("fast"); var refreshId = setInterval(function() { $(".chat").show("fast").load('/rozmowa.php').show("fast"); }, 5000); $.ajaxSetup({ cache: false }); rozmowa.php tutaj wyświetlasz sobie z bazy danych rozmowę, .chat to Twój div w którym chcesz wyświetlać rozmowe. Odświeża się co 5 sekund w tle ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 19.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W JavaScripcie jestem zielony, a dało by radę sprawdzić, czy wynik strony, która jest wczytana, a którą chce odświeżyć się różni, jeżeli nie to czeka, a jeżeli się różni to odświeża?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 8 Dołączył: 23.09.2011 Skąd: Stromiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież skrypt kolegi wyżej sam co 5 sekund załaduje Ci wartość czatu, bez względu na to czy się coś zmieni czy nie, a jeśli się zmieni to oczywiście nowe wiadomości się pokażą.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No właśnie tak, ale na niestety strona (tudzież div) znika na sekundkę, przy czym jest efekt "mrygania", temu wolałbym, gdyby strona odświeżała się tylko, gdy musi ;/ dało by radę?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak. Przez ajax odwołujesz się do skryptu php, tam sprawdzasz cache, lub datę ostatniego wpisu i zwracasz jakiś wynik json, w JS sprawdzasz odebrane dane i albo robisz przeładowanie, albo nie.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 20:21 |