![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 1 Dołączył: 18.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zaczynam i próbuję coś sobie pisać w ZF, mam kawałek aplikacji, w której dostęp do galerii następuje poprzez kliknięcie linków z #hashem - jQuery. Aby strony galerii mogły być zaindeksowane przez googlebota potrzebne jest stworzenie statycznego kontrolera do ich wyświetlania. Linki w formacie base/#!gallery-1-13 stają się dla bota base/?_escaped_fragment_=gallery-1-13 - https://developers.google.com/webmasters/aj...tarted?hl=pl-PL No i tu moje pytanie jak napisać regułę Routera która spowoduje wywołanie odpowiedniego kontrolera i akcji, czyli w moim przypadku: Kod ?_escaped_fragment_=gallery-(\d+)-(\d+) controller: gallery action: foto param1: 1 param2: 2 Proszę o wskazówki. Szukałem pod hasłami zend router GET ale ciężko coś znaleźć bo w angielskim mamy GET i get niestety ![]() up Ten post edytował MattY 30.06.2012, 21:14:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 60 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolego, nie wiem, czy aby na pewno rozumiem o co Ci chodzi z tym routingiem, ale jeśli chcesz, aby adres:
www.mojastrona.pl/?_escaped_fragment_=gallery-1-13 był rozpoznawany jako wywołanie takie, jak przy standardowym routingu: /gallery/foto/param1/1/param2/13, to można to zrobić w taki sposób: w folderze library/App/Controller/Router/Route utwórz plik Googlebot.php i umieść w nim kod:
następnie do pliku konfiguracyjnego (standardowo application/configs/application.ini) dodaj: Kod resources.router.routes.foto.type = "App_Controller_Router_Route_Googlebot" resources.router.routes.foto.route = "gallery-(\d+)-(\d+)" resources.router.routes.foto.defaults.controller = "gallery" resources.router.routes.foto.defaults.action = "foto" resources.router.routes.foto.map.1 = "param1" resources.router.routes.foto.map.2 = "param2" Żeby ładowało automatycznie klasę App_Controller_Router_Route_Googlebot, dodaj też: Kod autoloadernamespaces[] = "App" W każdym razie u mnie działa (sprawdziłem na szybko na projekcie, który mam na warsztacie), więc u Ciebie też powinno ![]() -------------------- there is much to be learned
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.07.2025 - 01:52 |