Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [MySQL][PHP] Aktywność użytkownika oraz jego znajomych, problem z wyciąganiem z bazy
Natalka
post 30.06.2012, 19:33:55
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich smile.gif

Zasiedziałam się właśnie nad jednym problemem, z którym nie potrafię sobie poradzić, chodzi o wyciąganie danych z bazy.

Tworzę w swoim nowym serwisie dział z aktywnością, działać ma w taki sposób że w momencie gdy dodaję zdjęcie zapisuje się moja aktywność w bazie danych, jeżeli ktoś obserwuje mnie, pojawi mu się ta aktywność. To samo tyczy się innych akcji i tutaj jest problem by połączyć wszystkie akcje w jednym zapytaniu i wyświetlać całą aktywność.

Tak wygląda moja baza danych w chwili obecnej:

Na obrazku zademonstrowałam jakie dane zapisywane są w bazie danych, kogo tam numer id się znajduje.

----------------------------

Na chwile obecną wyświetlam aktywność która skierowana jest od znajomych (czyli aktywności znajomych) takim zapytaniem :

Kod
SELECT activites.* FROM PROFILE_activites AS activites INNER JOIN PROFILE_friend AS friend ON activites.idFrom = friend.user WHERE friend.myId = '$id' ORDER by activites.addDate DESC LIMIT 10

Gdzie $id - to id osoby która przegląda aktywność, ponieważ u niech chcę to wyświetlić. To zapytanie zwraca mi wszystko w bardzo fajny sposób, wyświetla mi się aktywność znajomych, ale nie wyświetla się nic co skierowane jest tylko do mnie.

Czyli nie dostaję nic gdzie idTo = moje id . I tutaj nie wiem w jaki sposób połączyć te dwa zapytania

Dane skierowane do mnie mogę wyciągnąć zapytaniem

Kod
SELECT activites.* FROM PROFILE_activites AS activites WHERE activites.idTo = '$id' ORDER by activites.addDate DESC LIMIT 10

------------------------------

Niestety wiem że problemem jest samo zapytanie, a ja jeszcze nie mam aż tak dużego doświadczenia by samemu dojść do tego w jaki sposób to połączyć, czytałam na stackoverflow, porównywałam próbowałam coś dodać, ale szczerze przyznam że słabo rozumiem INNER, RIGHT JOIN, LEFT JOIN dlatego nic z tego nie wychodzi.

Sama myślałam że wyciągne to takim zapytaniem :

Kod
SELECT activites.* FROM PROFILE_activites AS activites INNER JOIN PROFILE_friend AS friend ON activites.idFrom = friend.user WHERE friend.myId = '$id' OR (activites.idTo = '$id') ORDER by activites.addDate DESC LIMIT 10

Ale dostaję bardzo długą listę, aktywności która się powtarza.

Wiem że to nie łatwe i nie każdy będzie chciał poświęcić czas na to by mi pomóc, ale jeżeli znajdzie się jedna osoba chętna do pomocy będę ogromnie wdzięczna smile.gif
Z góry naprawdę dziękuję za same chęci, nie traktujcie mnie ulgowo, jeżeli mogę coś zmienić to proszę o informację sama dopiero się uczę.

Jeżeli coś źle wytłumaczyłam, a jest to możliwę, to proszę o informację chętnie wyjaśnię szczegółowo.
Go to the top of the page
+Quote Post
MattY
post 30.06.2012, 22:38:12
Post #2

-----

Witam

Użyj UNION w ten sposób:
  1. SELECT activites.* FROM PROFILE_activites AS activites INNER JOIN PROFILE_friend AS friend ON activites.idFrom = friend.user WHERE friend.myId = '$id'
  2. UNION
  3. SELECT activites.* FROM PROFILE_activites AS activites WHERE activites.idTo = '$id'
  4. ORDER BY addDate DESC

W ten sposób rekordy nie powtarzają się jeśli wpadają do pierwszej i drugiej połówki zapytania jednocześnie (np. obserwowany przeze mnie staje się moim znajomym - dotyczy obserwowanego i mnie więc spełnia warunek w linii przed słowem UNION i w tej linii po nim). Jeżeli jednak chciałabyć, aby takie zdarzenia się powtarzały to "UNION ALL".

pozdr.
Mateusz
+Quote Post
Natalka
post 1.07.2012, 00:58:49
Post #3

-----

Zaraz będę próbowała więc dam znać, szczerze przyznam że o Union select zapomniałam, bardzo dawno temu gdy kombinowałam ze sql injection to coś przerabiałam, ale już zapomniałam o wszystkim tongue.gif

Cytat(MattY @ 30.06.2012, 23:38:12 ) *
Witam

Użyj UNION w ten sposób:
  1. SELECT activites.* FROM PROFILE_activites AS activites INNER JOIN PROFILE_friend AS friend ON activites.idFrom = friend.user WHERE friend.myId = '$id'
  2. UNION
  3. SELECT activites.* FROM PROFILE_activites AS activites WHERE activites.idTo = '$id'
  4. ORDER BY addDate DESC

W ten sposób rekordy nie powtarzają się jeśli wpadają do pierwszej i drugiej połówki zapytania jednocześnie (np. obserwowany przeze mnie staje się moim znajomym - dotyczy obserwowanego i mnie więc spełnia warunek w linii przed słowem UNION i w tej linii po nim). Jeżeli jednak chciałabyć, aby takie zdarzenia się powtarzały to "UNION ALL".

pozdr.
Mateusz

Bardzo Ci dziękuję za pomoc, to naprawdę pomogo, troszkę zmieniłam zapytania i dostaję wszystko co chciałam.
Mam naukę na całe życie i drugi raz już na pewno nie popełnię tego błędu. UNION SELECT zapamiętam sobie już do końca życia.

Jestem Ci ogromnie wdzięczna, jeszcze raz dziękuje smile.gif
Natalia
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.07.2025 - 23:58