![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-matejbos- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam. Nigdy nie piszę na forach, zawsze znajduję odpowiedź we własnym zakresie, tym razem nie dałem rady. Problem tego typu. Wypisanie za pomocą JSON w formularzu, który jest ukryty za pomocą chained liczb 8 i 9. Problem jest z klasą i chained, osobno wszystko działa. Wypisanie Janek i Ala działa, liczby już nie. Ewentualne później ich zablokowanie np: .style.disabled="none" Z góry dzięki za odp.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 3 Dołączył: 22.04.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak chcesz napiszę Ci to w jQuery... będzie kilka linijek - chyba, że koniecznie JSON.
-------------------- Prywatny blog -> cupial.com.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 1 Dołączył: 29.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
obojętnie byle działało
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem o co chodzi
![]() I opisz w skrócie co robi: "chained", bo to jakiś dodatek pewnie 1. Cytat var element0 = document.getElementsByClass('janek')[0]; Jeśli już to getElementsByClassName 2. ID nie może być liczbą, ani się od niej zaczynać Cytat jak chcesz napiszę Ci to w jQuery... będzie kilka linijek - chyba, że koniecznie JSON. JSON to nie język programowania, ani żadna biblioteka JS ( jak jQuery), więc nie wiem co ma piernik do wiatraka Ten post edytował kamil4u 30.06.2012, 13:53:35 -------------------- |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tak racja, w poszukiwaniu info właśnie doczytałem ze bez document. Nie zmieniłem po prostu. Chained polega na "odkrywaniu" kolejnego pola po wyborze poprzedniego. Np: Wybierasz Audi to wtedy odblokowuje się formularz z modelami, a problem jest właśnie z chained. Bo sam JSON działa jak należy przy pierwszym polu (marka np: Audi), bo tam są tylko id,
a już w następnym (model, np A4) jest już klasa, po której chained wie co ma odblokować identyfikując po poprzednim id tutaj Audi. I problem żeby JSON wypisał, tak jak w przypadku marki, również modele. Nie wiem czy w miarę jasno to opisałem ![]()
Niby coś takiego powinno działać, ale jednak jest problem ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Tak racja, w poszukiwaniu info właśnie doczytałem ze bez document. Nie zmieniłem po prostu. Heh. Dobre kłamstwo ![]() Ma być: document.getElementsByClassName('janek')[0]; Chodziło o dodanie Name, a nie usunięcie document ![]() -------------------- |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
http://robertnyman.com/2005/11/07/the-ulti...ntsbyclassname/ apropo "document" tutaj się zasugerowałem (ale to już funkcje), była jeszcze jedna strona ale niestety nie mogę znaleźć, jeżeli trafię na nią znowu, to na pewno wrzucę linka
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dobra dobra - masz rację. Z tym, że tamte funkcje nie są natywne( tylko napisane jako zwykła funkcja) , dlatego nie ma document. Mniejsza, ważne, że już masz dobrze
![]() I polecam na przyszłość nie tyle szukać w Google co w dokumentacji MDC - wtedy na pewno unikniesz takich drobnostek. No i oczywiście sprawdzaj Cytat konsolę błędów Wszystko działa: http://jsfiddle.net/BNCyq/ Ew. napisz jakiej przeglądarki używasz i upewnij się, że na pewno DOM masz załadowany ![]() I jeszcze o tym getElementsByClassName. Ten link co dodałeś umożliwia korzystanie z tej funkcji w starszych przeglądarkach( głownie chodzi o IE ). Wtedy nie używamy document. Jak używasz jQuery to możesz użyć selektora klasy (.janek) i metody text albo html. Ew. użyć get, czyli zwrócić element HTML. -------------------- |
|
|
--matejbos-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Hehe nie chodzi,tak jak wcześniej pierwszy wybór działał, następny już nie. Tutaj myślę że najbardziej czytelny problem będzie
![]() http://jsfiddle.net/GcyY3/ |
|
|
![]()
|
|
http://jsfiddle.net/GcyY3/1/ ? Jeśli nie to opisz bardzo dokładnie co chcesz osiągnąć.
-------------------- |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dokładnie o to chodziło, dzięki wielkie
![]() |
|
|
![]() ![]() |