![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 13 Dołączył: 7.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jest ranek a mnie już brakuje świeżych pomysłów. Mam skrypt, którego zadaniem jest pokazywac płatności klientów za dany rok:
Działa on tak, że wybiera on wszystkie płatności klienta z dnego roku i przyporządkowuje je kolejnym miesiącom. Np. jeśli znajdzie 4 płatności, wskaże że klient ma opłacone od stycznia do kwietnia. Może się jednak zdażyć, że klient ma dwie usługi i w takim przypadku w tabeli platnosci pojawiaja sie dwa rekordy kazdego miesiaca. Problem jest taki, ze skrypt pokazuje, ze klient ma zaplacone do kwietnia gdy rzezcywiscie sa ta tylko platnosci ze stycznia i lutego, po dwie w kazdym miesiacu. W tabeli platnosci mam zanotowane za jaki miesiac to platnosc. Struktura wyglada tak: Kod Kolumna Typ Null Domyślnie Komentarze MIME id int(11) Nie kid int(11) Nie ID klienta ktoremu platnosc jest przyporzadkowana added timestamp Nie CURRENT_TIMESTAMP date datetime Nie 0000-00-00 00:00:00 Data wplywu na moje konto month datetime Nie 0000-00-00 00:00:00 zaksiegowane za miesiac value int(3) Nie notices text Nie Osobiscie nie mam zadnego innego pomyslu, poza zapytaniem typu SELECT * FROM platnosci WHERE kid='$klient[id]' AND month LIKE '%$rok-$miesiac%' ale w przypadku gdy tabela ma 100 wierszy daje mi to juz 1200 zapytan na strone! Czy ktos ma pomysl jak to inaczej ogarnac? Z gory dzieki i pozdrawiam. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 13 Dołączył: 7.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytanie daje poprawną odpowiedź ale ie jest to to, o co mi chodzi. W rezultacie chciałbym dostać id, kwotę, nazwę płatności które klient wpłacił danego miesiaca a nie sumę kwoty jaka wpłyneła na konto. Inaczej chodzi o to, żeby było wyraźnie widac że klient płaci za kilka usług lub puszcza parę przelewów danego miesiaca.
Edit: Oto przykładowe zapytanie do bazy i rezultat żeby było jasniej:
Ten post edytował ksysinek 4.07.2012, 14:37:08 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:13 |