![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem taki mam bazę i w niej wpisy. Każdy wpis jest informację typu DATETIME kiedy został dodany. Chciałbym aby skrypt wyświetlił mi wszystkie dzisiejsze wpisy, po naciśnięciu np. +1 lub -1 wyświetlił wpisy z dnia poprzedniego lub dnia następnego. (próbowałem na CURDATE() i NOW() ale nie działa) Inny problem to By wyświetliło 3 wydarzenia poprzednie, 1 trwające i 3 wydarzenia następne. (W bazie jest data_poczatek i data_koniec) Tu pewnie dałbym sobie radę, ale gdyby dało się DATETIME przerobić na uniksowy znacznik czasu wtedy od data_poczatek wyswietlam wydarzenia o < liczbie sekund od niej, a potem, a z drugiej strony wyswietlam wydarzenia o wiekszej liczbie sekund. Trwające to takie, gdzie aktualny czas jest pomiędzy data_poczatek a data_koniec. Nie wiem czy dobrze kombinuje. Ale nie wiem jak DATETIME tak przerobić i aktualną datę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 22 Dołączył: 22.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Opcje widze 2.
1/ Jak sądze Date dodaje automatycznie baza danych, nie znam się na operacjach na takiej dacie, więc osobiscie pozbyłbym się tego, a date dodawał skryptem np takim: Wtedy oleje ci godziny i wyszukiwanie z danego dnia zrobisz jedynie porównując to co masz w bazie z lekko zmodyfikowanym tym samym skryptem. 2/ Jeżeli zalezy ci na godzinach, to opcja druga opcja jest taka, żeby napisać skrypt który: - obliczy o której zaczał się dzień - obliczy o której skończy(ł) się dzień i wyciągnął z bazy przy pomocy:
-------------------- Sorka za błędy ort. jak coś dajcie znać na PW to popoprawiam.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem to tak:
niżej kod wyświetlający, ale nie dałem go bo działa dobrze. I teraz jaki do daje efekt? Cytat 1340920800 1341007199 June 29, 2012, 12:00 am June 29, 2012, 11:59 pm Czyli przedział jest dobry, a w bazie na pewno są dzisiaj jakieś wpisy. W bazie data jest przechowywana jako DATETIME. Dlaczego mimo to nie wyświetliło ani jednego wpisu? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 22 Dołączył: 22.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdziłem teraz jak dokładnie wyglada ten format Datatime i wyszło mi że to coś takeigo: 2012-06-29 12:15:00
Więc w tym przypadku zrób tak:
Sądze że to powinno zadziałać. Bo wyszukujesz w tabeli wszystkiego co zaczyna sie zmienną data czyli na dziś: 2012-06-29 Ten post edytował Shido 29.06.2012, 11:21:33 -------------------- Sorka za błędy ort. jak coś dajcie znać na PW to popoprawiam.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat #1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'WHERE `date` LIKE '2012-06-29%' ' at line 1 Taki błąd wyskakuje. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.07.2025 - 12:35 |