![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Was
Mam pewien problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić, a mianowicie: przy dodawaniu użytkownika do bazy jeżeli robione jest to przez formularz na stronie w bazie pojawiają się zamiast polskich znaków krzaczki, jednak później na stronie wygląda wszystko ok i pojawiają się polskie znaki - i to jest ok, ale gdy chcę dodać użytkownika ręcznie poprzez dodanie usera za pomocą panelu phpmyadmin i wpisaniu polsich znaków pojawiają się w bazie jednak na stronie pojawiają się krzaczki. Czy muszę jakoś w zapytaniach zmieniać ![]() (kodowanie w tabeli utf_general_ci) Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakie tworzysz zapytania ?
Próbowałeś tak ? mysql_query('SET NAMES utf8'); mysql_query(...) //tutaj dodanie użytkownika. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prawdopodobnie kodowanie strony masz inne niż tabel w bazie danych.
j. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardziej chodzi mi o to żeby polskie znaki przerobiło na krzaczki jak dodaje wpis
![]() W bazie wcześniejsze wpisy są już z krzaczkami i jest ich bardzo dużo - na stronie wyświetla się ok jeżeli są krzaczki w bazie, natomiast jak dodaje z poziomu panelu w bazie dodawane są polskie znaki, a chciałbym, żeby zamieniało na krzaczki. Czy też przy dodawaniu muszę ręcznie zamieniać na karzaczki? ![]() Jakie tworzysz zapytania ? Próbowałeś tak ? mysql_query('SET NAMES utf8'); mysql_query(...) //tutaj dodanie użytkownika. Tworze takie zapytania:
Ten post edytował egonik 28.06.2012, 13:53:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworze takie zapytania:
Spróbuj przed INSERT INTO dodać zapytanie z tym SET NAMES, które podałem wyżej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz recznie poprawic to co wpisales przez phpmyadmina.
ewent. kodowanie phpmyadmina na kodowanie zgodne z strona - i popraw tam. swoja droga, na przyszlosc, uzywaj jednakowego kodowania dla strony i bazy danych, najlepiej utf8, i nie bedziesz mial tego typu problemow. j. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 23:42 |